PlayStation Only
member review
Game
Auteur: Arend94
Geplaatst op: 25 oktober 2009 om 12:18
Laatst gewijzigd op: 25 oktober 2009 om 16:53

Colin McRae: DiRT 2

Member Review | 25 oktober 2009 - Het grote broertje van Colin McRae: Dirt 2 op de consoles kende een ongelooflijk groot succes. De recensies waren uiterst positief en een PSP versie kan dan uiteraard niet uitblijven. Weet het kleine broertje het succes van de console versie te evenaren? Of is dit juist een game die je snel moet vergeten? Je leest het in deze review.

Als je de game opstart, valt je gelijk op dat de opzet precies hetzelfde is als de consoleversie. Het menu speelt zich geheel af in en buiten de camper. Het menu is ook exact hetzelfde, je hebt een singleplayer deel, een multiplayer deel en een optie deel.

In het singleplayer deel heb je de standaard World Tour, een Arcade mode en Challenges. In de Arcade mode kun je time-trials rijden en een kampioenschap spelen. Hierbij kun je zelf het circuit kiezen waarop je racet en natuurlijk de soort auto. Wat jammer is bij time-trial is dat je helemaal geen virtuele auto ziet die jouw snelste tijd na racet. Hierdoor weet je nooit of je op de helft van het circuit sneller of juist langzamer bent dan jouw snelste tijd. Helaas is het hele Arcade gedeelte niet echt bijzonder en behoorlijk standaard in een race game tegenwoordig, waardoor je de meeste tijd in de World Tour zal steken en ook nog wat in de Challenges.De Challenges is iets nieuws, wat we nog niet hebben gezien in de console versie. Deze variëren van een x aantal seconden air time, gate crasher, last man standing en meer. We zagen onder andere gate crasher en last man standing al wel in de World Tour van de console versie, maar dat word in de PSP versie dus op een heel andere manier in de game geïmplementeerd. Deze Challenges kun je apart voltooien en zorgen voor genoeg variatie in de game.

Maar in de game draait het natuurlijk om de World Tour. Hierin werk je jezelf op van een echte rookie tot een heuse pro. Je begint als een rookie in de Clubman stage, waarna amateur, professioneel-amateur en professioneel volgen. Deze tours worden opgedeeld in vier evenementen, en deze bestaan op hun beurt weer uit één a vier races. Wil je doorgaan naar het volgende evenement, dan zul je minimaal een bronzen medaille moeten behalen per race. Het is echter wel zo, haal je meer gouden medailles, dan kun je ook sneller naar het volgende evenement. Er zijn verschillende races die je kunt rijden. Zo kun je van het moment dat je off-road van punt A naar B racet, opeens daarna op een circuit racen. Dit houdt de variatie goed in de game.Per evenement dat je voltooid krijg je nieuwe wagens of nieuwe bodykits. In het begin zul je vooral nieuwe wagens krijgen en later in het spel vooral bodykits. Er zijn behoorlijk verscheidene wagens in de game. Zo heb je een Hummer, een Dodge Ram, een BMW racewagen, een buggy. Althans, genoeg om mee te racen. Jammer is dan weer het beperkt aantal bodykits dat je per wagen tot je beschikking hebt. Elke wagen heeft namelijk maar maximaal drie bodykits. Een optie om je wagen zelf te pimpen is ook niet aanwezig. Qua variatie in omgevingen is het niet mis. Zo kun je off-road door Ethiopië crossen, in de besneeuwde gebieden van IJsland racen en de circuits in de USA onveilig maken.

Helaas is de balans in de game zeer slecht. Als je een race bijna foutloos rijd, maar op het laatst één klein stuurfoutje maakt en ergens tegen aan botst, gebeurd het zeer vaak dat de tegenstander vlak achter je bleek te zitten en daardoor jou weer inhaalde. Ook gebeurd het vaak dat de tegenstander geen gas geeft, tot dat jij dichter bij bent. Wat nog hinderlijker is dat de nummer één soms wel heel snel is. Jij geeft vol gas, maakt geen enkel stuurfoutje, en toch loopt hij nog op je uit. Gelukkig word de game nooit zo moeilijk dat je uit woede je PSP uit de handen gooit.

Ook snap ik niet waarom je tegen maximaal drie tegenstanders kan racen. Dit is tegenwoordig wel heel weinig voor een race game, zelfs voor de PSP. Nog een zwaar minpunt is toch wel de onzichtbare muren. Zo heb ik het zat vaak meegemaakt dat ik maar een paar meter van de baan was en heel makkelijk weer op de baan kon komen, zodat ik toch mijn positie kon behouden, maar de game zorgt er dan voor dat je wagen gewoon word gereset en opnieuw op de baan word gezet. Zeer hinderlijk en dit zorgde er een paar keer voor dat ik mijn gouden medaille gewoon niet kreeg. Gelukkig is dit te verwaarlozen in tegenstelling tot de rest van de gameplay.Dan zijn we nu aangekomen bij het audiovisuele deel van de game. Ook op dat vlak is de game aantrekkelijk, maar helaas niet zo goed als Gran Turismo. Elk auto heeft zijn eigen geluid, maar eerlijk gezegd begon het geluid van de terreinwagens mij na een tijd behoorlijk te irriteren. Helaas klinkt het remmen behoorlijk krot, maar dit hoef je vaak niet eens te doen. Je kan in de meeste gevallen namelijk gewoon beter vol speed de bocht in gaan en al knallend tegen de muur verder gaan, dan remmen. De soundtrack verdient ook zeer zeker een pluspuntje.

Het schademodel is helaas niet zoals we die kennen van de console versie. Er kan eigenlijk helemaal niks kapot aan je auto. Enkel een klein beetje een verbogen bumper, maar meer echt niet. De prestaties van je wagen gaat hierdoor ook niet achteruit, wat je ook probeert. Wat wel weer goed is, is dat de wagens opmerkelijker viezer worden. Het detail in de wagens en omgevingen zijn meer dan voldoende.
plus- en minpunten
Opzet identiek aan console versie
Uitgebreide challenges
Time trial te standaard
World Tour is zoals verwacht
Groot aantal wagens
Aardige graphics
Zeer slechte balans
Onzichbare muren
Geluid van terreinwagens
Zéér mager schademodel
conclusie
Totaal score: 75 Colin McRae: Dirt 2 voor de PSP is een toffe game geworden. Helaas niet zo goed als de console versie, omdat de gebreken duidelijk zichtbaar zijn. Er zijn enkele nieuw functies toegevoegd, die de console versie niet heeft, maar zo heeft de PSP ook bepaalde functies niet. De A.I. is behoorlijk wisselvallig en kent behoorlijk wat gebreken, net als de customization opties van je wagen. Daar tegenover staat wel dat je behoorlijk veel wagens tot je beschikking hebt. Waar de onzichtbare muren totaal van de horizon verdwenen waren sinds de next-gen consoles, is dit weer te vinden in deze game. En waarom ook maar tegen maximaal drie tegenstanders racen? Wilde de ontwikkelaar gewoon niet de moeite nemen om daar extra werk van te maken of wat? Het audiovisuele vlak is aantrekkelijk, op het punt van het schademodel na. Colin McRae: Dirt 2 is een leuke game voor onderweg, maar als je een PS3 of Xbox 360 thuis hebt staan, raad ik je aan om hem daarvoor te halen.
Geweldig
reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
game info
Ontwikkelaar: Codemasters
Meer info
Genre(s): Simulation Racer
Aantal spelers: -
Release: 10 september 2009
Stats
Aantal keer in collectie: 1
Aantal keer in wenslijst: 2

gerelateerde media