PlayStation Only
member review
Game

Auteur: Velaro
Geplaatst op: 12 november 2010 om 21:28

Call of Duty: Black Ops

Member Review | 12 november 2010 - Ongeveer een jaar na de release van Modern Warfare 2 wordt Call of Duty: Black Ops op ons losgelaten. Dit jaar was het weer de beurt aan Treyarch. Is het meer dan een Modern Warfare 2-kloon, zoals de game soms wel spottend genoemd wordt?
De hoofdpersoon is Alex Mason en je begint de game vastgeketend in een stoel, terwijl je ondervraagd wordt door een onbekend persoon. Er worden Alex elektrische schokken toegediend, omdat hij er niet in slaagt te antwoorden op de vragen. Dan wordt gevraagd wat je gedaan hebt op bepaalde momenten in de Koude Oorlog, waarna je overschakelt naar dat bepaalde moment en speel je in feite wat er gebeurd is. Vaak vormen zulke momenten de overgang tussen de missies.
De gebeurtenissen in Black Ops spelen zich af van de Tweede Wereldoorlog tot aan de Koude Oorlog in 1968. Je speelt ook niet altijd dezelfde persoon. Soms wordt er overgeschakeld naar een andere soldaat, zodat de gebeurtenissen uit een heel ander perspectief worden bekeken. Het verhaal is op zijn minst interessant te noemen, en zal de spelers boeien tot het einde. Er worden steeds meer vragen gesteld tijdens het spelen, en op het einde worden de meeste hiervan beantwoord. Maar niet allemaal..

De singleplayer zit vol actie en speelt zich af op heel diverse gebieden zoals Vietnam, Laos, een besneeuwd berggebied, enzovoort. Er zijn genoeg momenten waar de speler gebruik maakt van een voertuig. Echter werkt de besturing van deze voertuigen niet echt goed, waardoor deze momenten het tempo uit de game halen. De graphics zijn ook niet bepaald goed. Nog altijd wordt dezelfde engine als van Modern Warfare gebruikt, en dit merk je. Dit kon echt wel beter, zeker als je weet dat Modern Warfare 2 betere graphics had, en dat een jaar eerder.

De singleplayer speelt heel snel en voelt heel cinematisch aan. Hou je klaar tijdens de cutscènes, want voor je het weet moet je ingrijpen bij een gevaarlijke situatie. Wat het cinematische gevoel nog versterkt, zijn de slow-motion momenten die af en toe gecreëerd worden. Zo schiet je bijvoorbeeld een Vietnamese soldaat van een boot en zie je de reis van de kogel tot in zijn hoofd. Dit gebeurt ook als je een speciaal wapen in handen krijgt, zoals een vuurspuwende SPAS-12, ook wel Dragon’s Breath genoemd. Dit is niet het enige unieke wapen in de game: ook een kruisboog is van de partij. Met gewone pijlen, of pijlen die enkele seconden nadat ze zijn afgevuurd, ontploffen.
De singleplayer duurt langer dan in andere Call of Duty-games. Natuurlijk hangt dit af van de moeilijkheidsgraad die je kiest. Veteran is beslist niet makkelijk te noemen. Ga iets te lang uit je cover en je bent dood. Soms lijken de vijanden te blijven spawnen tot je aan een bepaalde checkpoint komt, en dit is misschien wel de grootste ergernis aan de singleplayer. Ook kampt het spel met enkele slordige bugs; zoals de persoon die je moet volgen, blijft haken aan een object. Dan kan je de hele missie opnieuw beginnen. Er is jammer genoeg geen functie om meer dan één checkpoint terug te keren.

De multiplayer is in Black Ops gefocust op een zeer vergaande customization. Deze keer zit je niet vast aan de bestaande Titles en Emblems. Sterker nog, je moet ze zelf maken. Je krijgt pagina’s vol met symbolen die je hiervoor kan gebruiken. Zo kan je je eigen unieke Callsign maken.
Als je wil kan je je zelfgemaakte Emblem op je wapen zetten. Ook de clantag kan je laten graveren in je wapen.

De grootste verandering in de multiplayer is de introductie van COD Points. Hiermee kan je zowat alles kopen: van camo’s tot perks, killstreaks en wapens. Let wel op: niet alle wapens kan je meteen in het begin kopen. Wapens worden nog steeds geunlocked op een bepaald level, en daarna moet je ze nog eens kopen om ze te kunnen gebruiken. De andere dingen kan je wel meteen in het begin kopen, echter zijn sommige dingen voorbehouden voor bepaalde Prestige levels.
Ook contracts maken hun opwachting in de multiplayer van Black Ops. Dit zijn ook een soort van challenges, maar je betaalt een bepaalde som COD Points om ze geldig te maken. Hierna heb je een bepaalde hoeveelheid ingame-speeltijd om ze te vervullen. Als je erin slaagt deze te vervullen, krijg je je inzet terug met een bepaalde som COD Points (soms ook XP) erbovenop. Dit wil niet zeggen dat de challenges verdwenen zijn. Nog steeds zijn de gewone challenges van de partij.

Wager Matches zijn ook nieuw in dit deel van de Call of Duty-reeks. Je kan COD Points inzetten op jouw overwinning in speciale gametypes. In ‘One in the Chamber’ heb je één kogel in je pistool. Als je hiermee een tegenstander neerschiet, krijg je een nieuwe kogel. Als je mist, kan je je vijand knifen om zo weer een kogel te krijgen. Gebruik je drie levens op, en het is gedaan voor jou. Degene met de meeste kills wint. In ‘Weapons Game’ begin je ook met een pistool. Telkens als je een vijand neerschiet, krijg je een nieuw wapen. Als je met alle twintig wapens als eerste een kill hebt gehaald, win je. In ‘Sharpshooter’ krijgt iedereen hetzelfde wapen. Om de 45 seconden verandert dit naar een ander willekeurig wapen. Door mensen te doden word je beloond met perks en scorevermenigvuldigers. In het gametype ‘Sticks and Stones’ krijgt de speler alleen een Tomahawk (bijl), een kruisboog en een ballistic knife. Je wint hier als je een bepaalde scorelimiet bereikt. Bij kills met de ballistic knife en de kruisboog krijg je 100 punten, maar met een gewone melee kill maar 25 punten. Het is dus strategisch gezien aangewezen zoveel mogelijk de kruisboog en het ballistic knife te gebruiken. Echter, als je gedood wordt door een Tomahawk, worden je punten gereset naar nul. Deze matches zijn heel spannend, en niet om het minst omdat er sprake is van een inzet die gaat tot 15.000 COD Points.

Natuurlijk is er weer een Prestige Mode. Deze keer kan je maar liefst 15 keer in Prestige Mode gaan, telkens met een unlock. Zo unlock je bijvoorbeeld op de 11de prestige gezichtstattoo’s en gouden camouflage voor je wapen bij de 14de prestige.

Verder hebben de makers grondig gesleuteld aan de Killstreaks. Deze keer worden de kills die je maakt met je Killstreak Rewards, niet opgeteld bij je Killstreak. Dit is een hele verbetering, aangezien je nu zelf het werk moet opknappen. Er is dus geen sprake van mensen die in een hoekje zitten terwijl hun helikopter iedereen neerschiet. Om Killstreak Rewards te krijgen, zul je zelf mensen moeten doden. Dit zorgt er ook meteen voor dat er heel wat minder Killstreak Rewards worden ingezet. En natuurlijk gaan mensen minder snel campen. In het begin zijn de killstreaks standaard ingesteld op drie (UAV), vijf (Care Package) en zeven kills (Attack Helicopter) ingesteld. Er zijn in Black Ops enkele nieuwe Killstreak Rewards. Ten eerste is er de RC-XD, een autootje op afstandsbediening, beladen met explosieven. Je rijdt ermee door het level, en als je dichtbij een vijand rijdt druk je op de ‘detonate’-knop. Als je te lang rondrijdt, zal het autootje vanzelf ontploffen. Een plaatsbaar SAM-Turret schiet automatisch alle voertuigen uit de lucht. Een Napalm Strike zet een gekozen gebied in brand. De Blackbird is nog iets beter dan de UAV: niet alleen de vijanden worden getoond, maar ook hun richting. Met het Gunship kan je je eigen helikopter besturen.

Zombies zijn ook weer van de partij in Black Ops. Er is een zombie-mode waarin ze in verschillende golven op je worden losgelaten. Dit zorgt nog eens voor extra speelplezier. Vooral met vrienden is het leuk om deze mode samen te spelen.

plus- en minpunten
Goed verhaal
Bovengemiddeld lange speelduur singleplayer
Uitgebreide customization multiplayer
Wager Matches
Zeer hoge replay-waarde multiplayer
Graphics konden beter
Slordige bugs
Besturing voertuigen
conclusie
Totaal score: 8 Call of Duty: Black Ops is zeker geen MW2-kloon. Treyarch heeft een goede game geleverd met een bovengemiddeld lange singleplayer. Ook het verhaal is opmerkelijk goed voor een Call of Duty-game. De multiplayer is veel gebalanceerder dan in MW2 het geval was, en dit maakt het een stuk minder frustrerend om te spelen. Ook de vele nieuwe toegevoegde features, zorgen voor meer speelplezier en een verfrissing van de Call of Duty-reeks.
8
reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
game info
Ontwikkelaar: Treyarch
Uitgever: Activision
Meer info
Aantal spelers: -
Release: 9 november 2010
Stats
Aantal keer in collectie: 45
Aantal keer in wenslijst: 26
Boxshot
gerelateerde media