PlayStation Only
member review
Game
Auteur: 2pac
Geplaatst op: 16 november 2010 om 21:09
Laatst gewijzigd op: 16 november 2010 om 21:14

Call of Duty: Black Ops

Member Review | 16 november 2010 - Ik weet wat je denkt: Call of Duty: Black Ops ligt net in de schappen en dus komt de eerste de beste fanboy met een slecht geschreven review die 100% geeft voor de game. Ik kan je verzekeren dat dit niet het geval is, het opvallende is namelijk: ik was er verzekerd van dat ik deze zou laten liggen.
Genoeg met het gebrek aan tactiek, n00btubers en knifers: Battlefield is pas een goede shooter! Gelukkig realiseerde ik me één ding: no matter what, Call of Duty zorgt altijd voor vermaak.


Niets veranderd
En daar zorgt het nog steeds voor. Of je nou als eerste de singleplayer of multiplayer oppakt: je merkt dat er bar weinig veranderd is. De controls en de engine zijn zoals verwacht niet veranderd. In de singleplayer ben jij nog steeds een supersoldaat die de wereld moet redden en in de multiplayer ben je nog steeds een kip zonder kop die snel killstreaks moet halen.
Toch is Call of Duty: Black Ops niet hetzelfde als Modern Warfare 2: al gelijk heb je door dat de wapens anders voelen, vooral veel zwaarder. Ook klinkt het geluid naar mijn mening stukken beter dan in vorige Call of Duty’s.

Spoiler(?)
Voor je naar beneden scrollt om verder te lezen wil ik je waarschuwen dat ik wat over het verhaal ga vertellen. De afloop zal ik niet verraden, maar wel wat voor missies er plaatsvinden. Als je dus totaal verrast wil worden door de singleplayer moet je die handige muis pakken en de scrolltoets naar je toedraaien.

Hoofdstuk 10 uit je geschiedenisboek
Voor mensen met een interesse in geschiedenis en de Koude Oorlog in het bijzonder is de nieuwste Call of Duty een feest van herkenning. Je eerste missie is Fidel Castro vermoorden en zijn regering omverwerpen tijdens het Varkensbaai-incident van 61’ waar de Amerikaanse CIA in het geheim ballingen steunde om de communisten dicht bij huis te verjagen. Ook kom je historische figuren tegen als John F. Kennedy, van wie ik vind dat hij weergaloos is neergezet, Fidel Castro en Friedriech Steiner(!) en vecht je mee in de Vietnam-oorlog, speel je nog wat Tweede Wereldoorlog missies en ontsnap je uit een Russische Goelag. Ik kan niet zeggen hoeveel uren ik op Wikipedia tot nu toe heb gelezen over Kennedy, Cuba, Castro en de CIA nadat ik ze eigenhandig mocht benaderen in Black Ops.

Achtbaan
Zoals verwacht zet Call of Duty een ervaring neer die aan een achtbaan doet denken: bevredigend, hard, heel divers maar ook weer snel voorbij.
Je zult echt op een hogere moeilijkheidsgraad moeten spelen wil je hier een tijdje over doen, maar zelfs op Hardened deed ik er slechts een uur of 9 over.

Goed plot met saaie badguy
Als je dit leest ken je de afloop waarschijnlijk al, maar ik zal het verhaal toch uitleggen. Jij bent Alex Mason, een getalenteerde marinier die veel geheime missies doet voor de VS (Black Operations) zoals in het geheim communisten uitschakelen, wat gaat van een reguliere soldaat tot Fidel Castro in persoon. Eerst lijkt het verhaal af te spinnen op het onoriginele “boze Rus wil Amerika vernietigen met machtig wapen”, maar op het einde dwaalt het verhaal verassend genoeg af van dit pad om zich te focussen op jouw schizofrenie. Veel meer ga ik niet verklappen, maar ik vond het einde intrigerend en op z’n minst waardig aan Call of Duty 4: Modern Warfare. Toch heb ik ook zeker wel klachten over de singleplayer: je drie grootste vijanden zijn Dragovich, Kravchenko en Steiner maar met name van Dragovich en Kravchenko wist ik niet hoe ze er überhaupt uitzagen totdat ik ze koud mocht maken. Ook denkt Mason in een gedeelte van het verhaal dat hij Dragovich vermoordt heeft nadat hij hem in zijn limo opgeblazen heeft, maar dit heeft de bad guy blijkbaar overleeft.
Nu vraag ik me af waarom dit deel van het verhaal verteld wordt in plaats van gespeeld. Dit, en het gebrek aan info over Dragovich, maakt van hem de minst goede badguy in de CoD series tot nu toe. Ook zijn de eerste missies nog niet erg vermakelijk omdat trouwe Call of Duty fans toch beginnen te merken dat dit al de zoveelste vijand is die ze op precies dezelfde manier neerschieten met dezelfde engine. Naar mijn mening was het wel een meesterzet van Treyarch om Viktor Reznov (jazeker, de sergeant uit World at War) weer een grote rol te geven in het verhaal, want deze sadistische Rus vond ik fantastisch uit Treyarch’s vroeger werk.


Een beetje behaard maar nog steeds een held

WAT EEN GROTE MULTIPLAYER IS DIT ZEG
Klaar met de singleplayer? Op naar de mulitplayer! Dat is toch waarvoor iedereen hem koopt, of niet dan?
Het eerste dat je merkt is dat de multiplayer enorm uitgebreid is: player match, private match, wager match, combat training, theater mode en nazi zombies zijn allemaal aanwezig. De laatste vier zal ik uitleggen in een notendop:
- Wager Match: In deze mode heb je verschillende speciale game modi waar je CoD points voor moet inzetten. Als je wint verdien je meer punten en als je verliest ben je ze kwijt. Vooral Gun Game, waar je voor elke kill een nieuw wapen krijgt en als eerste met elke wapen een kill moet krijgen om te winnen, vond ik fantastisch spannend en naarmate je de laatste wapens nadert neemt die spanning alleen maar toe.
- Combat Training: oefen je skills tegen bots. Niet heel noemenswaardig, maar kan leuk zijn om wapens uit te proberen of samen met een vriend te spelen. Verder handig bij gebrek aan internet.
- Theater Mode: kijk je automatisch gemaakte filmpje van je vorige wedstrijd terug en record die dikke killstreak die je gemaakt hebt om vervolgens op te scheppen tegen je maten en het filmpje door te sturen naar vrienden die ook Black Ops hebben. Werkt bijzonder goed en nu kunnen console eigenaars ook hun eigen Call of Duty filmpjes online zetten met het grootste gemak.
- Nazi zombies: de zombies hebben nog steeds honger. En deze keer hebben ze een voorkeur voor de hersens van John F. Kennedy, Fidel Castro, secretary of Defense McNamara en presidentskandidaat Richard Nixon.
Knal je door het Pentagon terwijl je passend commentaar geleverd krijgt (Ich bin ein Berliner!). Persoonlijk vind ik de nazi zombies in World At War leuker, want de nieuwe vijanden vind ik niet super, en de maps nogal groot.


Multiplayer gameplay op Launch

Player Match
Als eerste zal menigeen beginnen aan een potje Team Deathmatch of Domination.
Een groot aanpassingsvermogen is niet nodig als je gewend bent aan de Call of Duty serie. Toch zijn er wel veel veranderingen. Zo moet je wapens nu kopen met zogeheten COD points die je verdiend met o.a. challenges voltooien, ranken en killen. Alle perks zijn gelijk beschikbaar maar moeten gekocht worden.
Attachments die je op je wapen zet kosten ook weer geld, en voor elk wapen moet je ook attachments opnieuw kopen. En hier heeft Treyarch wat mij betreft de bullseye geraakt: van alle attachments is de zo gehate grenade launcher (n00btube) het duurste geworden wat in de praktijk betekend: veel minder n00btubes! Pas na vier uur online werd ik voor het eerst gekilld door een tuber. Hulde aan Treyarch! Driewerf hoera!

Audite ad popule
Treyarch slaat een andere weg in dan Infinity Ward door meer naar de community te luisteren. Dit heeft tot een paar goede aanpassingen geleid.
Zo is de nuke weg, kun je geen killstreaks meer halen met een andere killstreak, is de combi Marathon/Lightweight/Commando weg, net als One Man Army en Danger Close, is de shotgun geen secondary meer en is Sleight of Hand Pro niet meer te gebruiken voor snipers. Ook kan je geen 2e attachment op je wapen zetten als je de grenade launcher gebruikt, nog minder n00btubers dus. Top werk van Treyarch.

Maar
Helaas zitten er ook veel nadelen in Black Ops. Zo heb ik al veel last gehad van lag ondanks dat mijn internet het prima doet. Ook zijn er twee killstreaks die ik weliswaar gaaf vind, maar ook overpowered: de Chopper Gunner die je al na 9 kills krijgt en een heli die je zelf bestuurt met missiles en machine gun al na 11 kills. Leuk, maar vooral toen ik laatst Combat Training speelde met een vriend merkte ik hoe overpowered hij was.
Het grootste probleem van Call of Duty: Black Ops is echter nog steeds het spawnen. Het is minstens zo erg als in Modern Warfare 2 en het is zelfs zo erg dat het tactiek gebruiken juist afstraft. Ik vind het namelijk fijn om achter de linies te kruipen en mensen vanuit de rug aan te vallen, iets wat in Battlefield: Bad Company 2 goed te realiseren is. In Black Ops kun je echter beter de moeite niet doen: na minutenlang goed op te letten en achter mensen te glippen spawnt er een vijand achter je en realiseer je dat de enige goede tactiek campen of goed weten waar je moet lopen is. Er zijn veel maps die enige vorm van tactiek genadeloos afstraffen zoals Havana en met name Hanoi. Firing Range is misschien het ergste, in Domination kon ik wachten tot ze voor mij bleven spawnen. En zo blijft Call of Duty een tactiekloze fragger.

Wat blijkt uit mijn review is dat Call of Duty eigenlijk precies is wat je er van kan verwachten en zo langzamerhand krijg ik de indruk dat mensen eigenlijk wel toe zijn aan iets nieuws.
Het feit dat dit geen revolutionaire Call of Duty is ga ik niet toevoegen als min- of pluspunt, want voor beiden zijn er argumenten. Tijd voor de conclusie dus.
plus- en minpunten
Verassend solide singleplayer...
Multiplayer weer verslavend as hell
Meer balans en minder irritatie
Nieuwe modi
Meest uitgrebreide Call of Duty tot nu toe
Braiiinnnnsss!!
...met ronduit saaie badguys
Spawnplekken soms dramatisch
conclusie
Totaal score: 9 Call of Duty: Black Ops flikt wederom het kunstje en is weer een goede, snelle en verslavende shooter geworden. Zonder de succesformule drastisch te wijzigen heeft Treyarch met veel durf succesvolle wijzigingen doorgebracht die deze game absoluut beter maakt dan Modern Warfare 2. Er zullen weer vele uren gestopt worden in deze nieuwe telg van de CoD familie, maar een soms twijfelachtige singleplayer en overpowered killstreaks plus slechte spawnplekken in de multiplayer weerhouden het van een super score. Zo eindig ik deze review met gemengde gevoelens: de game is fantastisch maar ik weet niet zeker of ik me aan mijn belofte gehouden heb.
9
reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
game info
Ontwikkelaar: Treyarch
Uitgever: Activision
Meer info
Aantal spelers: -
Release: 9 november 2010
Stats
Aantal keer in collectie: 45
Aantal keer in wenslijst: 26
Boxshot
gerelateerde media