PlayStation Only
member review
Game

Auteur: Nibor
Geplaatst op: 2 november 2008 om 12:38

Grand Theft Auto IV

Member Review | 2 november 2008 - Aangezien ik hier net begonnen ben met het schrijven van reviews heb ik er nog geen kunnen besteden aan Grand Theft Auto IV, het lijkt me dus hoog tijd om dat dan maar eens te gaan doen


Het is alweer vier jaar geleden dat Grand Theft Auto IV (afkorting: GTA IV) werd aangekondigd, anno 2008 is het dan eindelijk zo ver en konden we aan de slag met een potentïele kandidaat voor game van het jaar 2008.
Gewend zijn we van de serie dat humor hier een grote rol speelt, echter in dit deel neemt de serie zich een stuk serieuzer wat meteen al te zien is aan het nieuwste karakter.
Niko Bellic heet die persoon, een Oost-Europese oorlogsveteraan die op aanraden van zijn neef Roman naar Liberty City komt.
Deze neef heeft hem brieven geschreven waarin staat dat hij veel geld, vrouwen en een groot huis heeft, helaas is van dit alles niets waar.
De arme man woont in de armste wijk van de stad en heeft een zielig taxibedrijfje met twee auto's die regelrecht naar de sloop zouden gebracht kunnen worden.Nadat je flink pissig op hem bent geworden besluit jij er dan maar voor te zorgen dat er geld in het laatje komt, uiterraad hebben we het hier niet over een kantoorbaan van 40 uur in de week.
Nee, Niko gaat werken voor de grootste misdadigers van de stad om zo flink wat geld binnen te halen, zoals we gewend zijn van de serie begin jij als een kruimeldief en moet je het vuile werk opknappen van gansterbazen en eindig je met een miljoenen imperium.
Om het maar even meteen duidelijk te maken is die voldoening van een miljoenenimperium miniem, rede hiervoor is dat als je de miljoenen eenmaal hebt binnengehaald je er niets mee kunt of je wil achtienmiljoen keer bij de plaatstelijke Burger Shot eten.
Je kunt namelijk geen huizen kopen, geen bedrijven kopen of elke andere vorm van zakendoen wat in de vorige delen volop aanwezig was, zelfs het pimpen van je auto uit San Andreas waar je nog weleens flink kon uitgeven is hier niet meer mogelijk.
Veel verder dan een nieuw setje kleren uit één van de maar drie verschillende winkels zul je niet komen.

Maar in wat voor wereld vertoef je dan kun je je afvragen, Liberty City is een stad bestaande uit drie eilanden die aan elkaar geplakt zijn.
Uiterraad begin je op het eerste eiland en hoe verder je in de game komt hoe meer van de stad je tot je beschikking krijgt, handig is hier te vermelden dat als je op en rond de 25% zit je de hele stad al tot je beschikking hebt.
Wat erg mooi gedaan is door Rockstar is de verscheidenheid per eiland en zelfs per wijk, je begint in de arme wijk genaamd Broker maar als je eenmaal op het tweede eiland komt in een wijk als Algonquin dan straalt de rijkdom er weer vanaf.
Iemand die iets van New York weet zal al door hebben dat dit persiflages zijn van bestaande wijken, zo heet Broker eigenlijk Brooklyn en heet het Statue of Liberty hier Statue of Happiness en ga zo maar door.
Dat Rockstar North goed naar New York heeft gekeken mogen duidelijk zijn, de stad lijkt als twee druppels water op het echte New York en hier verdient de ontwikkelaar zeker een pluim aan.
Ook het volk op straat is erg goed gedaan, mensen hebben net boodschappen gedaan, bellen met hun telefoon of staan een peukje te roken soms zie je zelfs zo'n honderd mensen op straat lopen wat de stad echt tot leven brengt.
Wat natuurlijk meehelpt is het feit dat de game grafisch het ook nog eens erg goed doet, lichteffecten en gezichtuidrukkingen maken de game af en doen niet onder voor elke andere titel.
Natuurlijk zijn er weer de bekende missies die je moet uitvoeren voor kleurrijke figuren zoals een corrupte politieman, een Italiaanse Mafioso of een drugsverslaafde.
Zoals we gewend zijn is de voice-acting ongekend en de dialogen ijzersterk, nieuw is hier dat ze vaak ook heel serieus zijn en de humor wat minder voorkomt wat een beetje het nieuwe beeld van de serie schept.
Bij missies denk je natuurlijk aan gameplay en daar schier Rockstar in mijn ogen wat te kort, waarom vraag je je nu natuurlijk af.
Dit komt door het feit dat de afwisseling niet heel erg groot is, het is negen van de tien keer, ga naar die plek toe vermoord iemand of meerderen personen en neem dat voor me mee.
Af en toe zit er nog wat afwisseling in maar het komt allemaal op hetzelfde neer, van A naar B, afknallen, ophalen, terug en klaar.
Wat mij betreft had Rockstar hier nog wel wat meer haar best kunnen doen, gelukkig valt het niet zo op omdat de figuren altijd hun eigen aanpak hebben en je nooit echt het idee hebt dat je keer op keer hetzelfde doet wat in feite wel zo is.
Naast de missies kun je ook nog eens vrienden met mensen worden, je krijgt hun nummer in je mobiel en je kunt met ze uitgaan.
Voldoe je altijd aan hun wensen dan vinden ze je erg aardig maar verslons je je afspraken dan mogen ze je minder, als ze eens bellen is het ok maar deze mensen weten kennelijk van geen ophouden.
Je hoeft maar even niks te doen of je krijgt drie belletjes dat mensen iets met je willen doen en dat je over een uur bij ze moet zijn.

Voertuigen zijn er ook weer volop met een groot scala aan auto's, motoren, bussen, vrachtwagens, helicopters en andere soorten.
Helaas ontbreken de fietsen, quads, straaljagers en gekke dingen als een hoovercraft uit San Andreas in dit nieuwe deel.

Qua verhaallijn zit de game dan wel weer goed in elkaar onlangs het simpele gegeven dat je hier naartoe komt om geld te verdienen, je komt langzamerhand te weten waarom Niko hier naartoe gekomen is en wat hij hier naast geld verdienen komt doen.
Meer zal ik hier niet over vertellen want het is veel leuker om dat zelf te ontdekken.
De game zal zo op en rond de 60 uur duren om echt tot die honderd procent te komen want naast de verhaalmissies heb je natuurlijk ook nog de welbekende sidemissions, deze verschillen van drugs bezorgen tot het stelen van een bepaalde auto.
Helaas schiet ook hier de game tekort want twintig keer hetzelfde doen voor één persoon gaat ook weleens vervelen.
Nog een noemenswaardig punt is de voortreffelijke audio, met leuke radiostations en gewone dialogen op straat is dit een ijzersterk punt wat de game siert.
We hebben ze al eerder gehad in GTA die radiostations maar naar mijn mening zijn ze dit keer echt van topkwaliteit en haast nooit te herhalend en lijkt het net alsof je naar de echte radio aan het luisteren bent.
Ook de wapens zijn in al hun verscheidenheid weer terug en leuker dan ooit, met een rocketlauncher een helicopter naar beneden halen of de piloot uit ze cockpit snipen zorgt voor de verfrissende oplossingen om je vijanden te verslaan.
Jammer is wel dat in het begin je nog niet alles kan kopen en je het dus met de meer casual wapens moet doen, ook is het vervelend dat de prijzen erg hoog zijn en je ze pas na een tijdje goed kunt betalen.
Gelukkig kun je wapens van je overwonnen vijanden afnemen zodat je nooit zonder kogels komt te zitten.
Deze overwonnen vijanden zijn trouwens niet echt bijzonder aangezien de A.I niet echt geweldig is, wel heb je een nieuw cover-systeem zoals we uit Gears of War kennen maar zelfs al coveren ze zijn ze nog steeds makkelijk te raken.

De game kent ook nog een multiplayer functie met de bekende modussen als Deathmatch, Team Deathmatch en een paar nieuwe als Cops n' Crooks (politie tegen de boeven) en Freemode waarin je kan doen en laten wat je wilt samen met je vrienden terwijl je de complete stad tot je beschikking hebt.
Het is vermakelijk maar niet echt een toppunt van de game, leuk voor erbij maar niets bijzonders onlangs dat je ook je character op een simpele manier kan customizen kom je toch wel een aantal keer je exacte kopie tegen.
plus- en minpunten
evenbeeld van New York
karakters
verhaal
voertuigen
graphics
enorme vrijheid
populatie
speelduur
audio
diversiteit in missies
na uitspelen weinig te doen
A.I
winkels
friends zijn soms irritant
triggeren van missies niet altijd goed
conclusie
Totaal score: 84 Met deze immense game kun je wel stellen dat Rockstar een dijk van een game heeft neergezet, naast een aantal fouten die de game toch wel een beetje schaden is er niet veel kwaads meer over te zeggen.
De nieuwe serieuzere aanpak grijpt mij niet altijd even goed aan maar weet toch te overtuigen, mijn grootste minpunt in de game zijn de mogelijkheden naast de missies die mij net iets te beperkt zijn.
Misschien komt dat wat muggenzifterig over maar als je dat al eerder in San Andreas had verwacht je dat toch ook wel een beetje in het nieuwe deel.
Geweldig
reacties
#192043  | 2 november 2008 13:15 - WallSight
Avatar van WallSight
Reacties: 268
Eindleijk is iemand die de game niet de hoogte in prijst. Goede score.
#192055  | 2 november 2008 14:28 - SgtGohan
Avatar van SgtGohan
Reacties: 2.666
Quote:
Eindleijk is iemand die de game niet de hoogte in prijst. Goede score.

precies wat ik wilde zeggen, ik zie ook dat de plaatjes het nu doen mooi werk.
#192216  | 3 november 2008 16:33 - NightHawk
Avatar van NightHawk
Reacties: 173
Goede review, helemaal mee eens
#192265  | 3 november 2008 18:27 - leidsehoodie
Avatar van leidsehoodie
Reacties: 127
Goede review, maar ik deel je mening niet.


Graphics een 85 bijvoorbeeld. Ik zou ze veel hoger geven, misschien wel 100. Vind het persoonlijk nog steeds het meest indrukwekkende spel (grafisch gezien) op de PS3.
Verder klopt je kritiek, maar stoorde ik me er minder aan Die friends die je bellen, idd iriitant, maar dat kan je ook voorkomen he: door je telefoon 'uit' te zetten. Staat onder options in je telefoon.
#192281  | 3 november 2008 18:51 - Nibor
Standaard avatar
Reacties: 134
''Goede review, maar ik deel je mening niet. Graphics een 85 bijvoorbeeld. Ik zou ze veel hoger geven, misschien wel 100''


100 is mij persoonlijk veel te hoog, een game als Uncharted gaat nog wel een stapje verder of MGS4 en 100 is moeilijk te geven aan een game want dat zouden perfecte graphics zijn.Wat betreft de telefoon, onder de missies door moet je je telefoon aan laten staan waardoor je dus dan steeds gebeld wordt
#192312  | 3 november 2008 20:28 - WallSight
Avatar van WallSight
Reacties: 268
100 geven voor het graphische aspect van eender welke game is inderdaad een beetje overdreven veel. een game is graphisch namelijk nooit perfect. Het kan altijd wel beter, hoe miniem ooit. maar ik moet Leidsehoodie ook gelijk geven: 85 lijkt me laag. Ik zou voor een 90 score gegaan zijn (voor de graphics alleen dan hé
#192432  | 4 november 2008 14:19 - Nibor
Standaard avatar
Reacties: 134
90 is nog steeds erg hoog hoor, de game doet het goed maar uitmuntend is naar mijn mening te veel eer.
Naast veel pop-up zijn de textures niet altijd optimaal.
#192728  | 5 november 2008 10:56 - 19Gamer92 NL
Avatar van 19Gamer92 NL
Reacties: 250
Goede review en zoals Wallsight zegt: Eindelijk is iemand die de game niet de hoogte in prijst. Goede score.


Ik ga nu even zeiken: Bij missies denk je natuurlijk aan gameplay en daar schier Rockstar in mijn ogen wat te kort, waarom vraag je je nu natuurlijk af.

schier moet schiet
#195087  | 14 november 2008 20:23 - Junkz
Avatar van Junkz
Reacties: 372
Wel een beetje lage score vind ik voor GTA IV...
Kvind het tot nu toe de beste PS3 game. Vooral gewoon
de stad in gaan en politie afknallen met bazoeka's
#196136  | 18 november 2008 22:24 - Nibor
Standaard avatar
Reacties: 134
Ik kijk meestal naar de kwaliteit en die fun dingen heeft rockstar niet opzettelijk bedoeld maar dat doet een speler zelf, dat is meer kwantiteit dan kwaliteit in mijn ogen


@ 19Gamer92 NLSorry je hebt gelijk
#209195  | 11 januari 2009 22:50 - RobbertRobbert
Avatar van RobbertRobbert
Reacties: 1.509
Quote:
Goede review, maar ik deel je mening niet. Graphics een 85 bijvoorbeeld. Ik zou ze veel hoger geven, misschien wel 100. Vind het persoonlijk nog steeds het meest indrukwekkende spel (grafisch gezien) op de PS3. Verder klopt je kritiek, maar stoorde ik me er minder aan Die friends die je bellen, idd iriitant, maar dat kan je ook voorkomen he: door je telefoon 'uit' te zetten. Staat onder options in je telefoon.

Uhmm 100 voor graphics? ik zou persoonlijk 70 geven. dit is qua graphics juist een van de slechte spellen, aleen dat komt doordat de wereld zo groot is.
#230998  | 14 april 2009 18:18 - Speaker
Avatar van Speaker
Reacties: 710
Beste review over gta 4
#234217  | 28 april 2009 18:42 - Opgezegd6
Standaard avatar
Reacties: 4
zoals west-killa al zei beste review over gta 4/iv


want dit is geen fanboy review zoals: ja 100 = gameplay90 graphics zoiets en dat uiteindelijk resultaat 96 % ofzo is maar hele goede review!
#235825  | 6 mei 2009 09:18 - CeetjeBeetje
Avatar van CeetjeBeetje
Reacties: 361
Ik vind GTA 4 een hele goede game, maar vrij compact vergeleken met GTA: San Andreas.
Waar zijn de vliegtuigen, de uitgestrekte vlaktes en de driving school?

In GTA: San Andreas kon je keer op keer echt uren lekker klooien, zonder serieus een missie te doen ofzo.In GTA 4 wordt dit erg snel erg saai, terwijl dit toch de kracht is van GTA naar mijn mening.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
game info
Ontwikkelaar: Rockstar North
Uitgever: Rockstar Games
Meer info
Genre(s): Free-roaming
Aantal spelers: -
Release: 29 april 2008
Stats
Aantal keer in collectie: 461
Aantal keer in wenslijst: 47
Boxshot
gerelateerde media