PlayStation Only
nieuws
PlayStation default sfeerafbeelding

Auteur: Jelle Schut (jellejelle)
Geplaatst op: 2 november 2010 om 16:20


English Translation   Tags: gaming only, reviews
alg

Nieuwe cijfers op GO - Een uitgebreide gids

Redactie | 2 november 2010 - Wat is het verschil tussen een score van 82% en 84%? Waarom wordt een game die ergens in de 70 scoort eigenlijk gezien als maar net voldoende? Hoe komt het dat op de scoreschaal van 1 tot 100 eigenlijk grotendeels cijfers tussen de 65 en 90 worden uitgedeeld en de rest nauwelijks gebruikt lijkt te worden? Allemaal vragen die we ons de laatste tijd op de redactie stelden en waar we eigenlijk geen goed antwoord op konden geven. Het gaf de gebreken van ons oude scoresysteem goed aan en daarom introduceren we vandaag nieuwe reviewscores.

Cijfers van 1 tot 10
We gaan niet ineens hele rare dingen doen met vage badges, cijferschalen die tussen de 6 en 24 liggen, maar er vindt wel een wezenlijke verandering plaats. We delen voortaan alleen hele cijfers uit op een schaal van 1 tot 10. Voor DLC en download games komt er een scoresysteem waarbij een game een beoordeling krijgt van 1 tot 5 sterren. We willen hiermee de problemen van het oude systeem oplossen, waarbij er te weinig onderscheid was tussen de verschillende cijfers.

Het nieuwe systeem
In het nieuwe systeem geven we niet alleen de cijfers, maar koppelen we er ook woorden aan, zoals we in het huidige systeem ook doen. Hiermee willen we duidelijk aangeven wat een cijfer precies voor ons betekent. Als ik een game een 7 geef kan ik deze best goed vinden, terwijl iemand anders een 7 net voldoende vindt. Met deze methode zie je in ιιn oogopslag welk cijfer welke betekenis heeft voor de redactie van Gaming Only.

  • 10 – Briljant – Een 10 is voor 'the best of the best', een game die de mond van de speler van verbazing doet open vallen, die aan alle kanten een ongelooflijke kwaliteit uitstraalt, waar bijna niks fout aan is. Bijna niks, want perfect bestaat niet. Een 10 is ook niet bedoeld voor perfecte games, maar wel voor een briljant spel.

  • 9 – Geweldig – Een game die je blindelings kunt kopen. De foutjes die het heeft zijn minimaal en zul je dit spel in een oogwenk vergeven.

  • 8 – Uitstekend – Een spel dat veel mensen zal bekoren, heeft misschien wat foutjes of blinkt niet overal evenveel uit, maar biedt toch genoeg kwaliteit om deze te kunnen compenseren.

  • 7 – Goed – Een spel dat beter is dan het gemiddelde, maar geen vreugdekreten zal ontlokken aan de gemiddelde speler. Een 7 kan ook wijzen op een goede game met een aantal fouten, te korte speelduur, online problemen, een aantal bugs, serieuze grafische uitglijders. Desondanks zal het spel voor liefhebbers genoeg plezier brengen.

  • 6 – Voldoende – Games waarvan eigenlijk niemand echt warm wordt. Het doet niks uitermate goed, maar ook niks heel erg fout. Een game die een 6 krijgt is gewoon heel erg gemiddeld. Ben je enorm fan van het genre of de serie, dan zul je er lol aan kunnen beleven, maar de meeste gamers halen hun schouders op over zo'n spel.

  • 5 – Matig – Doet meer fout dan goed, maar de fouten zijn niet zo erg om deze game een dikke onvoldoende op te leveren. Het gevoel dat overheerst na het spelen is 'meh'.

  • 4 – Onvoldoende – Game met serieuze problemen, er gebeurt nog wel wat goeds her en der, maar al snel krijgen de fouten de overhand.

  • 3 – Slecht – Een spel dat misschien een leuk concept heeft gehad of uit toffe ideeλn is ontstaan, maar ergens is het gruwelijk fout gegaan. Het ene probleem volgt het andere op, een game die je maar beter kunt vermijden.

  • 2 – Rommel – Precies wat er staat, rommel, een game die een 2 krijgt is het nog nauwelijks waardig om als bierviltje te dienen.

  • 1 – @!&*$%# – Geen woorden voor, games die fout op fout op fout stapelen en echt helemaal niks goed doen. Een game zonder ook maar enige potentie, een verschrikking!


Voor de DLC en download games gelden ongeveer dezelfde gradaties, behalve dat dit een systeem met 5 sterren is. Een game die 5 sterren krijgt is natuurlijk absolute top, terwijl je games met 1 of 2 sterren beter kunt vermijden. De sterren zijn echter niet zomaar om te zetten in cijfers, een game die 3 sterren krijgt is een prima game en bij een game met 4 sterren kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat deze erg tof is.

Gevolgen veranderingen
Buiten dat de cijfers veranderen heeft het invoering van dit nieuwe systeem ook nog een aantal andere gevolgen. Zo zullen de oude cijfers hetzelfde blijven als dat ze nu zijn, deze zijn gegeven onder oude voorwaarden en zijn dus niet zomaar aan te passen. Het zal ook betekenen dat er minder hoge cijfers zullen vallen. Met het oude systeem moet een game die gewoon goed is eigenlijk een 8 of hoger krijgen, onder het nieuwe systeem zal dit eerder een 7 zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat de games slechter worden, maar als er op een schaal van 1 tot 10 alleen maar achten uitgedeeld worden is er ook iets mis.

Veelgestelde vragen
Omdat jullie allemaal naarstig op zoek zijn naar het antwoord op alles (het is 42), hier een kort overzicht van sommige vragen die wel eens gesteld worden over de reviews.

Waarop baseren jullie het cijfer?
De cijfers die wij geven worden beοnvloed door heel veel factoren, de persoonlijke voorkeur van de reviewer, hoe de game in elkaar zit, hoe deze zich verhoudt tot andere games, of de reviewer er zelf 60 euro aan uit zou geven. De grote vraag die we ons bij iedere review stellen is vooral, vind ik dit eigenlijk wel leuk? Je speelt games toch voor je ontspanning en als er geen zak aan is, dan houdt het natuurlijk snel op.

Zijn jullie cijfers dan gebaseerd op meningen? Dat kan echt niet!
Dat kan wel! Wie denkt dat reviews gebaseerd zijn op feiten moet maar even een check-up bij de psychiater bestellen. Natuurlijk kijken we naar hoe een game speelt, hoe het eruit ziet, hoe lang de game is, etc, etc, maar hoeveel waarde een redacteur daaraan hecht ligt helemaal aan die persoon. Waar Pietje game X een 6 geeft zou Jantje deze wel eens een 8 kunnen geven.

Wie bepaalt wie de games reviewt?
We proberen games zo veel mogelijk toe te wijzen aan mensen met verstand van een genre. Zo ben ik bijvoorbeeld groot racefan en spelen Koen en Lars veel footies. Levi houdt van fighting games (en dan vooral Tekken) en Rainier kan ik altijd blij maken met een indie game. Zo zorgen we dat mensen met verstand van een bepaald genre de games reviewen.

Game X krijgt maar een 6, nou ga ik em niet kopen.
Zeker weten? Onze reviews zijn de mening van de redacteur en alhoewel we graag denken dat onze reviews meehelpen om wereldheerschappij te krijgen houden we ook wel van mensen die zelfstandig nadenken. Lees de review en vorm zelf een mening over de game. Als je echt heel erg naar een game uit keek en het review cijfer valt wat tegen, dan hoeft dat niet te betekenen dat jij de game niet leuk zult vinden.

Game X krijgt een 6, dit moet een 8 zijn!/Site X geeft game X een 8 en jullie maar een 6, zijn jullie dom?
Klote he, als iemand het met je oneens is? Misschien vrolijkt dit plaatje van een schattige kitten je op.Jullie geven game X een 2, jullie willen alleen maar controversieel zijn!
Zal ik je wat uitleggen, we zouden niks liever doen dan alleen maar 10'en uitdelen. Wij vinden games tof, wij vinden games spelen tof en we zouden niets liever doen dan alleen maar perfecte games spelen. Dat zit er alleen niet altijd in. Sommige games vindt de recensent gewoon kut en dat zal hij dan opschrijven. Zelfs als hij liever die tijd zou besteden aan een topper.

Waar blijft de review van game X, hij is al een week uit!
We krijgen nou eenmaal niet alle reviewexemplaren op de releasedatum. Soms krijgen we de games pas na de release opgestuurd en soms zelf helemaal niet. Dan koopt een redacteur de game zelf en dan duurt het wat langer voor de review verschijnt. Ook vinden we het belangrijk om de online mode flink te testen en veel games die we voor de release krijgen zijn nog niet online te spelen. Maar vooral, we vinden het gewoon tof om over games te schrijven, dus zelfs als de review een weekje later is, delen wij graag onze mening over de game.

Game X krijgt een 7 en game Y ook, die zijn dus even goed.
Niet helemaal. Als FIFA 11 een 9 krijgt en God of War: Ghost of Sparta ook, dan zijn die games niet per se even goed. Zeker als het gaat om games uit hele andere genres, voor andere doelgroepen of met een andere prijs is dat niet te vergelijken. Wat natuurlijk wel te vergelijken is, is als PES een 8 krijgt en FIFA een 9. Vaak zullen dit soort recensies door verschillende redacteurs geschreven zijn, maar we kijken wel naar enige consistentie in de cijfers.

Game X kreeg een 9 tijdens een reclamecampagne, zijn jullie omgekocht?
Jep, en ik heb er een Ferrari van gekocht, check:Mooi he?

En dan nu serieus. Er wordt niet betaald voor reviews en dat zal ook nooit gebeuren. We geven iedere game een eerlijke kans en het cijfer dat de game krijgt verdient het spel ook echt volgens de redacteur die de recensie schrijft. Ik geloof dat ik ooit Haze een score van 48% heb gegeven terwijl er een grote advertentiecampagne voor de game liep.

Voel je vrij om je vragen in de comments neer te zetten. Als het nodig is zullen we de guide in de loop van de tijd uitbreiden.

reacties
#326828  | 2 november 2010 16:27 - FreeQuick
Avatar van FreeQuick
Reacties: 719
Kijk, deze gids zou eigenlijk ook huis aan huis geleverd moeten worden, net als de telefoongids.
#326831  | 2 november 2010 16:30 - the_ghost__NL
Avatar van the_ghost__NL
Reacties: 21
hahah
mooi nieuw systeem houd ik van ben benieuwd naar de eerste paar nieuwe cijfers.

maar hebben wij nog invloed op het cijfer ??als wij bijv. op het forum zeggen de gameplay is slecht dat jullie dit dan meenemen in de review.
#326833  | 2 november 2010 16:33 - P3n3tr4t0r
Avatar van P3n3tr4t0r
Reacties: 557
Goeie tekst! Wedden dat er alsnog veel commentaar op komt!
#326834  | 2 november 2010 16:42 - jellejelle
Avatar van jellejelle
Reacties: 2.544
Quote:
hahah
mooi nieuw systeem houd ik van ben benieuwd naar de eerste paar nieuwe cijfers.

maar hebben wij nog invloed op het cijfer ??als wij bijv. op het forum zeggen de gameplay is slecht dat jullie dit dan meenemen in de review.

Nee, want het gaat er niet om wat 'wij' vinden, Gaming Only vind niks van een spel, de redacteur heeft er een mening over. Het staat je helemaal vrij je eigen mening te geven via de community score of bijv. het forum
#326839  | 2 november 2010 17:20 - Luthor
Avatar van Luthor
Reacties: 343
Dat plaatje van dat katje vrolijkt mij op
#326851  | 2 november 2010 18:01 - Kristof17
Avatar van Kristof17
Reacties: 880
Mooi zo !
#326858  | 2 november 2010 18:29 - -_Leon_-
Avatar van -_Leon_-
Reacties: 640
Goed geregeld met die Ferrari man!
#326864  | 2 november 2010 19:09 - kevin3551
Standaard avatar
Reacties: 15
haze was dat zelfs niet waard, K*kspel
#326866  | 2 november 2010 19:20 - Incubus
Avatar van Incubus
Reacties: 7.435
heel duidelijk Jelle. Goed dat het cijfersysteem op de schop is gegaan, dit is echt veel overzichtelijker.
#326870  | 2 november 2010 19:46 - Tekkenfanaat
Avatar van Tekkenfanaat
Reacties: 1.951
Quote:
Goed geregeld met die Ferrari man!

Hij zit ook constant tof te doen met dat ding..

Ik wacht nog steeds op mijn Aston Martin Rapide.
#326879  | 2 november 2010 20:12 - leoon.
Avatar van leoon.
Reacties: 218
top
#326886  | 2 november 2010 20:26 - divinity
Avatar van divinity
Reacties: 2.403
Veel beter, krijg je ook niet meer die zeurpieten die gaan zeiken om 0,2 punt te weinig, OPM UK heeft ook zon systeem en dit is gewoon het beste.
#326887  | 2 november 2010 20:28 - KingOfTheHill
Avatar van KingOfTheHill
Reacties: 4.470
Lievve kitten!
#326890  | 2 november 2010 20:39 - nightwing
Avatar van nightwing
Reacties: 249
De review / bespreking is zowieso belangrijker dan de uiteindelijke score. Zoals hierboven reeds aan bod gekomen, een score is een persoonlijke mening op basis van een redacteur. De tekst zelf vol informatie, die is van belang om te lezen of een game al dan niet iets voor jou is en of het een aanrader is.
Dat een game 90 of 85% krijgt is niet belangrijk voor een aankoop, wel de argumenten in de tekst van de reviewer die je duidelijk moeten maken of een game de moeite waard is.
#326891  | 2 november 2010 20:45 - ConAir
Avatar van ConAir
Reacties: 675
Helder cijfersysteem. Dat zouden meer sites moeten doen.
#326909  | 2 november 2010 22:45 - FreeQuick
Avatar van FreeQuick
Reacties: 719
Quote:
Quote:
Goed geregeld met die Ferrari man!

Hij zit ook constant tof te doen met dat ding.. Ik wacht nog steeds op mijn Aston Martin Rapide.
zal ik ook eens moeten solliciteren bij GO!
#326956  | 3 november 2010 08:21 - KabouterKevin
Avatar van KabouterKevin
Reacties: 850
Quote:
haze was dat zelfs niet waard, K*kspel

Ik schaam me er best om, maar ondanks alle problemen vond ik Haze stiekem wel grappig.

Anyway mooie gids, ook mooi dat jullie er nog duidelijk bijzetten dat 't een mening is. Aangezien vele mensen zich laten beïnvloeden door reviewscore van andere personen.
#326968  | 3 november 2010 10:03 - Mamola
Standaard avatar
Reacties: 9
42... classic! Hitchhikers guide to the galaxy is the shit!
#326998  | 3 november 2010 13:25 - DevilStyle
Avatar van DevilStyle
Reacties: 666
Quote:
De review / bespreking is zowieso belangrijker dan de uiteindelijke score. Zoals hierboven reeds aan bod gekomen, een score is een persoonlijke mening op basis van een redacteur. De tekst zelf vol informatie, die is van belang om te lezen of een game al dan niet iets voor jou is en of het een aanrader is.
Dat een game 90 of 85% krijgt is niet belangrijk voor een aankoop, wel de argumenten in de tekst van de reviewer die je duidelijk moeten maken of een game de moeite waard is.


klopt helemaal!
#327054  | 3 november 2010 19:22 - Quintus
Avatar van Quintus
Reacties: 148
Quote:
Quote:
Goed geregeld met die Ferrari man!
Hij zit ook constant tof te doen met dat ding..

Ik wacht nog steeds op mijn Aston Martin Rapide.
En ik denken dat ik vooruit liep met mijn Porsche Panamera

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
1 2 >