PlayStation Only
preview
Game

Auteur: Koen Helder (Kewntjah)
Geplaatst op: 30 augustus 2011 om 17:00


English Translation 
ps3

Battlefield 3 – Minder indrukwekkend op de consoles

Preview - Hands-on | 30 augustus 2011 - Battlefield 3. Wat hebben we er eigenlijk al een boel van gezien. Debuuttraillers, gameplaytrailers en trailers over wat die nieuwe Frostbite 2 Engine allemaal wel niet kan. Zoveel pracht en praal brengt natuurlijk de nodige verwachtingen met zich mee. Verwachtingen die mijn speelsessie tijdens de gamescom, niet helemaal waar kon maken.

Dit heb ik gespeeld
Dankzij een VIP-pasje, kon ik de gigantische rij bij de Battlefield-stand op de beursvloer omzeilen om vrijwel direct met de game aan de slag te gaan. Een dozijn PlayStation 3-consoles stonden per tweetal naast elkaar opgesteld. Oftewel, we speelden een missie in co-op. Gelukkig was mijn metgezel tijdens deze missie van Nederlandse komaf, wat de communicatie wel wat ten goede kwam.


Dit is Battlefield 3
Battlefield 3 is het directe vervolg op Battlefield 2, welke in 2005 verscheen. Het verhaal speelt zich af op de grens van Irak en Iran, waar het US Marine Corps in gevecht is met de oppositie, de People's Liberation and Resistance.

Tijdens de speelsessie op de gamescom, kregen we ongeveer 20 minuutjes de tijd om een gijzelaar uit een gebouw te redden en vervolgens een veilig heenkomen te zoeken. Daarbij was het de bedoeling dat we deel 1 van deze missie in volledige stealth-modus zouden uitvoeren, om zo de tegenstand beperkt te houden. En dus besloot ik vijand nummer 1 met een ferme messteek om het leven te brengen. Gevolg? Alarmbellen alom! Blijkbaar moet je iemand 2 keer knifen om hem van het leven te kunnen beroven. Waarom dan nog knifen?

Die tegenstand bleek verder overigens wel mee te vallen. Al schietend baanden we ons een weg richting een wat hoger gelegen etage om daar de gijzelaar te ontdoen van zijn gijzelnemers. Helaas gebeurde dit niet in slow motion met een beperkte reactietijd om de spanning wat op te voeren, zoals we dit zagen in Black Ops, maar wandelden we rustig het kamertje in om iedereen om te leggen en er vervolgens met zijn drietjes vandoor te gaan.

Eenmaal buiten, nam de gijzelaar plaats in een van de zwaar bepantserde voertuigen en konden wij te voet verder door de straten waar het wemelde van de vijanden. Daarbij is het zaak om hen vanuit goede dekking op de korrel te nemen. Dat we daarbij in het bezit waren van infraroodapparatuur was geen overbodige luxe. De moeilijkheidsgraad van de game ging namelijk aanzienlijk omhoog en de persoon waarmee ik deze missie in co-op speelde en ik, moesten elkaar dan ook de nodige keren reviven. Het einde van de missie hebben we vanwege tijd tekort uiteindelijk nooit gezien.


Dit vond ik tof
Stukje realisme

Battlefield 3 kent weinig arcade-achtige trekjes. Geen auto-aim en geen wapens die netjes gericht blijven op een bepaald punt. Nee, je zult het allemaal zelf moeten doen. Niet zomaar je kop om een muurtje steken en, met je shotgun vooruit, op een drafje vijand na vijand uitschakelen. Zeker het buitengedeeltje van het leven moest met opperste concentratie en voorzichtigheid worden benaderd. Dekking zoeken, 1 vijand uitkiezen en die uitschakelen met korte schotsalvo's. Vervolgens je kop weer verbergen of van positie veranderen en de volgende vijand weer net zo zorgvuldig benaderen.

Shit gaat kapot
Terwijl ik dacht achter een houten schotje een veilig plekje te hebben gevonden om van daaruit de vijand te bestoken, vlogen de houtsplinters me ineens om de oren. Je kunt nooit te lang op dezelfde plek blijven zitten wanneer je onder vuur ligt, want alles kan immers aan flarden worden geschoten. Stenen muurtjes brokkelen langzaamaan af en houten schuttinkjes worden doorzeefd. Even uitrusten zit er daarom ook niet in.


Hier zet ik nog vraagtekens bij
Graphics
Beelden van je game tonen puur aan de hand van de PC-versie? Prima! Maar houdt er rekening mee, EA, dat verwachtingen dan hoog gespannen zijn. Prachtige explosies? Mooi vormgegeven personages? Levensechte omgevingen? Mooi niet! 30 fps en hier en daar zelfs wat blokkerige vormgeving? Ja, dat wel ja. Tuurlijk houd je er van te voren al zelf rekening mee, maar het verschil tussen PC- en consoleversie is op dit gebied wel heel erg groot. Wat een domper!

Tempo
Omdat je de meeste gevechten dus nogal voorzichtig moet benaderen, dit ook om zo een heleboel trial en error te voorkomen, lijkt het tempo van de game wel een beetje laag te liggen. Het vergt nogal wat geduld om bepaalde gedeeltes van een level te volbrengen. Loop je te hard van stapel, dan leg je het loodje en kun je opnieuw beginnen. Dat tempo maakt de game wat dat betreft wel realistischer, maar ook een langdurige onderneming. En dit wordt soms een beetje vervelend.

Dit vond ik er van
Ik stond werkelijk te stuiteren om met deze game aan de slag te mogen gaan. Hoe lang de rij of hoe kort de speelduur ook zou zijn, ik moest en zou deze game zien tijdens de gamescom. Als je de stand dan vervolgens uitstapt met een heleboel twijfels, dan heeft de game dus niet waargemaakt wat je er van hoopte. Betekent dat dat Battlefield 3 een slechte game wordt? Absoluut niet. Maar houd er rekening mee dat het wellicht voor jou in lang niet alle aspecten kan opwegen tegen wat je er op voorhand van had verwacht. Desondanks blijf ik benieuwd naar de game, want een korte speelsessie zorgt immers voor een beperkte impressie. Hopelijk blaast de game mij in zijn geheel straks alsnog weg!

Battlefield 3 wordt ontwikkeld en uitgegeven door Electronic Arts. De game verschijnt in Europa op 28 oktober 2011 op PC, PlayStation 3 en Xbox 360. De PC-versie zal draaien op de Frostbite 2 Engine, welke daarmee zijn debuut maakt.

reacties

Bericht niet gevonden.
game info
Ontwikkelaar: Digital Illusions CE
Uitgever: Electronic Arts
Meer info
Aantal spelers: -
Release: 27 oktober 2011
Stats
Aantal keer in collectie: 14
Aantal keer in wenslijst: 14
Boxshot
gerelateerde media