PlayStation Only
PS3

PlayStation Move

Op de E3 van 2009 onthulde Sony voor het eerst haar nieuwe motion besturingscontroller. PlayStation Move - zoals de controller zou gaan heten - is Sony's antwoord in de motion control trend die Nintendo was gestart met de Wii.

Hoe werkt het?
De werking van PlayStation Move zit hem in eerste instantie in de 3 verschillende onderdelen, de PlayStation Move controller zelf, de PlayStation Eye camera en de Navigation controller of Dualshock 3. De PlayStation Eye is voor gebruik met de Move niet aangepast. De techniek van de PlayStation Move begint bij die gekleurde Sphere bovenop de Move controller. Deze is van een troebel wit plastic en kan met behulp van LED lampjes van kleur veranderen. Deze LED lampjes zitten in de Move controller zelf en niet in de sphere, waardoor je deze zonder al te veel gevaar voor schade op de grond kunt laten stuiteren.

PlayStation Eye
De sphere heeft 2 functies, allereerst natuurlijk het bepalen van de positie van de Move. Tijdens de callibratie neemt de Move een kleur aan die contrasteert met de omgeving en in sommige gevallen zullen developers zelf bepalen welke kleur de sphere heeft om de gameplay te ondersteunen. Door het kleurcontrast tussen de sphere en de omgeving kan de Eye de Move in de meeste gevallen zonder problemen volgen. De tweede functie van de sphere en de Eye is het bepalen van de afstand van de sphere tot de camera. Hoe groter de camera de sphere ziet, hoe dichterbij deze is. Doordat de spheres allemaal dezelfde grootte hebben kan de PlayStation 3 via een algoritme precies berekenen hoever de Move zich van het scherm bevindt. Hierdoor werkt de PlayStation Move ook met diepte wat dan weer ideaal is voor 3D gaming.Sensoren
Naast de gloeiende bol zit de PlayStation Move controller vol met sensoren. Allereerst is er de magnetometer, deze meet de positie van de Move afgezet tegen het magnetisch veld van de aarde. Concreet houdt dit in dat hierdoor bepaald wordt of jij de controller rechtop of schuin houdt, want dat kan de console natuurlijk niet zien aan de hand van de sphere. Naast de magnetometer zitten er een accelerometer en een sensor die de hoek waaronder de PlayStation Move wordt gehouden of bewogen meet. Deze zorgen er dus voor dat wanneer je de controller beweegt dit ook door de PlayStation 3 geregistreerd wordt en dat deze weet hoe snel de controller bewogen wordt. Samen tracken deze sensoren ook waar de Move is als je hem bijvoorbeeld tijdelijk achter je rug houdt.

4 controllers
Dankzij de mogelijkheid om de bol van kleur te laten veranderen kunnen maximaal 4 PlayStation Move controllers tegelijk door de Eye geregistreerd worden. Deze kunnen alle 4 door een andere persoon gebruikt worden, of 2 per persoon. Bijvoorbeeld bij Sports Champion kan het gladiatoren duel gespeeld worden met 2 Moves, 1 voor je zwaard en 1 voor je schild.

Radius Eye
De Eye kan de Move controller tot maximaal 3 meter afstand van de Eye tracken, over een breedte van 4 meter. Dit betekent dus dat als je zo ver mogelijk van de camera af staat je maximaal een metertje per persoon hebt om te spelen, wat met 4 man wild zwiepen niet heel aantrekkelijk maakt. Veel games zullen dus maximaal 2 man tegelijkertijd gaan ondersteunen.
Naast de radius speelt natuurlijk ook de resolutie van de Eye een belangrijke rol, hoe hoger deze is, hoe beter de camera om kan gaan met veranderende lichtomstandigheden en hoe mooier het beeld is dat je van jezelf ziet op het scherm. De resolutie van de Eye is 640 x 360, genoeg om de Move te tracken, maar niet om de speler in HD op het scherm weer te geven. Een kostenoverweging volgens de makers.

Buttons
In tegenstelling tot Kinect voor de Xbox 360 heeft de PlayStation Move wel knoppen op de controller. Op de Move controller zelf zit midden onder de bol een grote Move button en aan de onderkant is een trigger geplaatst. De vier actieknoppen zitten om de Move button heen en de PlayStation knop zit eronder. De Start en Select knoppen vind je ten slotte aan beide zijkanten van de controller.Navigation controller
Bij games als Heavy Rain, SOCOM 4 en Killzone 3 is een Move controller niet genoeg. Hier heb je ook een Navigation controller bij nodig, of een Dualshock 3. De Navigation controller is voor de PS3 wat de Nunchuck voor de Wii is, maar in dit geval zonder sensoren. Je kunt dus niet herladen of bashen door je Navigation controller te bewegen. Verder is de Navigation controller niks meer dan de linkerhelft van een controller, met een analoge stick en de L1 en L2 buttons. Daarom kun je deze Navigation controller ook vervangen voor een Dualshock 3.

7 uur spelen
Ga je met een volledig opgeladen Move aan de slag, dan kan deze ongeveer 7 uur mee. Is de controller leeg dan laad je hem op precies dezelfde manier op als de Dualshock 3. Beide controllers hebben namelijk een lithium-ion batterij aan boord die ook in telefoons en laptops zit. Dat betekent dat je de controller met een USB naar mini-USB kabel aansluit op de PS3 of op een computer.