PlayStation Only
PS3

PlayStation 3 F.A.Q.

Wat kan een PS3 allemaal?
Met een PS3 speel je games, kijk je films, luister je naar muziek, bekijk je foto's, surf je op het internet en chat je met vrienden. En dat allemaal in High Definition.

Wat krijg ik allemaal in de doos meegeleverd?
Naast een PS3 krijg je een stroomkabel, composietkabel, scart-opzetstukje, een netwerkkabel (cat5 ethernet, straight, 2m), een DualShock 3-controller, een USB-kabel (aan n kant mini-b) en een handleiding. Verder nog wat registratie- en garantiepapieren.

Is de meegeleverde composietkabel goed?
Nee. Voor HDTV heb je sowieso een andere nodig. Ook voor gewone TV's bestaan er betere. Voor HDTV is een HDMI kabel het beste, daarna een component kabel. Voor een standaard TV is een RGB scart kabel aan te raden.

Wat met het geluid?
Geluid kan via de bekende rode en witte tulpjes, scart, HDMI of optisch.

Welke aansluitingen heeft de PS3?
* stroomkabel (C14 IEC)
* netwerkkabel (standaard RJ45-aansluiting)
* beeld & geluid (avmulti voor component, composiet en scart / HDMI voor HDMI)
* optisch geluid
* 2 USB-poorten (4 bij het dikkere 60 GB model)
* kaartlezer Compact Flash, MemoryStick (Duo), Secure Digital (enkel bij het 60 GB model)
* Blu-ray drive

Kan ik een PS2 controller gebruiken?
Dat kan met een third-party adapter.

Hoe zit dat met oude headsets, stuurtjes, arcadesticks, etc.?
Alles met een USB-aansluiting kun je ook op de PS3 gebruiken. Zelfs muis en toetsenbord, ook al zijn ze draadloos. Ook Bluetooth headsets, muizen en toetsenborden worden ondersteund.

Waar plaats ik mijn PS3?
Een PS3 wordt behoorlijk warm. Zet haar dus niet in een kast of ergens in een hoekje, maar geef het ding voldoende ademruimte.

Is de PS3 stil?
Als je PS3 voldoende ademruimte krijgt, is ze vrijwel geruisloos. Bij hogere temperaturen zal de ventilator sneller draaien, maar er is nooit sprake van storende geluidsoverlast.

Waarvoor dient de harde schijf?
Save games, games, updates, game content, demo's, videobestanden, muziek en foto's.

Hoe voorzie ik mijn PS3 van een grotere harde schijf?
De harde schijf is een standaard 2.5' Serial ATA harde schijf. Je kan ze perfect uitwisselen voor een andere met eventueel meer opslagruimte.

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een nieuwe harde schijf?
Formaat: 2,5" notebook/laptop SATA. De snelheid is niet zo belangrijk, vrijwel elke harde schijf is minstens 5400rpm, wat ruimschoots voldoende is. Let vooral op het cachegeheugen: hoe meer, hoe beter.

Kan ik een (USB) externe harde schijf gebruiken?
Dat kan, mits ze in FAT32 is geformatteerd, of toch een partitie ervan. Je kan de harde schijf vervolgens gebruiken om foto's, muziek en video's vanaf te spelen.

Wat met van die mini CD-schijfjes?
Die kun je probleemloos in de PS3 stoppen. Of ze afspelen hangt natuurlijk af van wat er op staat.

Wat speelt de PS3 allemaal af qua video?
* Blu-ray disc (regiovrij en regio 2)
* DVD (regiovrij en regio 2)
* video CD (PAL)
* MPEG-4 SP (AAC LC)
* H.264/MPEG-4 AVC Main Profile (AAC LC)
* MPEG-1 (MPEG Audio Layer 2)
* MPEG-2 PS (MPEG2 Audio Layer 2, AAC LC, AC3(Dolby Digital), LPCM)
* MPEG-2 TS (MPEG2 Audio Layer 2)
* AVI (Motion JPEG (Linear PCM), Motion JPEG (µ-Law))
* AVCHD (.m2ts)

Hoeveel garantie heb ik op een PS3?
En jaar via Sony, al bieden sommige winkels langere garantieperiodes.

Wat is een Sixaxis?
De Sixaxis is de controller van de PS3.

Wat is er zo bijzonder aan een Sixaxis?
Op het eerste gezicht zou je wellicht denken dat de controller identiek is aan de controller van de PS2, maar schijn bedriegt.
* De sticks en knoppen zijn veel gevoeliger en preciezer.
* L2 en R2 zijn nu een soort triggers.
* In het midden zit geen analog aan/uit knop meer, maar de PS-button, die je terug brengt naar het beginmenu (XMB).
* De controller is, dankzij de Bluetooth technologie, draadloos.
* Er zit een bewegingssensor in, die bewegingen langs en rond zes assen kan registreren.

Help, mijn controller schudt niet?
De Sixaxis heeft geen rumble/trilfunctie en zal dus niet trillen. De later uitgebrachte DualShock 3 bevat, naast alle standaard functies van de Sixaxis, wel rumble.

Hoe laad ik de controller op?
De batterij/accu zit ingebouwd en kan niet worden vervangen. Opladen gebeurt door de controller aan te sluiten op de PS3, met de meegeleverde USB-kabel. Je kan de controller echter ook opladen door ze aan te sluiten op de USB-poort van een PC.

Wat is Blu-ray?
Blu-ray is het nieuwe opslagmedium dat wordt gebruikt in de PlayStation 3. Het is de bedoeling dat Blu-ray Discs (BR-Disks) de Compact Disks en DVD's (Digital Versatile Disc) helemaal gaat vervangen. Het belangrijkste verschil tussen het huidige formaat en Blu-ray is de hoeveelheid data die je erop kunt zetten. Dit is 25 gigabyte van de BR-Disc tegenover 4,7G gigabyte van de huidige DVD.

Waarom is Blu-ray beter dan DVD?
High definition moet je zien om te geloven. Vergeleken met 'standard definition', het gewone tv-beeld, geeft high definition meer scherpte en kleurendiepte. Het plaatje is opgebouwd uit 720 of 1080 beeldlijnen in plaats van de gebruikelijke 576. Daardoor zie je veel meer details, die natuurlijk helemaal tot hun recht komen als je thuis ook een HD-(ready) scherm van hebt staan.

Wat zijn de technische verschillen tussen DVD en Blu-ray?
De huidige techniek bij het beschrijven van CD's en DVD's werkt met een rode laser, met een golflengte van 780 en 650 nanometer. Bij de nieuwe techniek wordt er gebruik gemaakt van een betere blauwe laser met een golflengte van 405 nanometer; waardoor er meer data kan worden gezet op een schijfje met een diameter van twaalf centimeter.

Wat is XMB?
XMB staat voor Cross Media Bar en is het hoofdmenu van de PS3. Het intutieve systeem komt sterk overeen met die van de PSP. De verschillende onderdelen van het menu bevinden zich in een horizontale rij, de onderverdelingen in een verticale kolom.

Kan ik mijn oude (PS1/PS2) games spelen?
Wat betreft de PS1 games zijn alle titels speelbaar op de PS3. PS2 games zijn alleen speelbaar op het oudere 60 GB model, en dan nog niet eens allemaal. Sony heeft een [url= http://faq.eu.playstation.com/bc ]lijst[/url] vrijgegeven waarin je kan opzoeken welke games werken en in welke mate er problemen zijn. /

Wat met mijn PS1/PS2 save games?
Er is een adapter waarmee je oude memory cards op een virtuele memory card met je PS3 kan uitwisselen.

Kan ik draadloos online?
Ja, WiFi zit ingebouwd.

Kan ik ook online met draad?
Ja dat kan ook. De PS3 heeft naast WiFi ook een klassieke LAN-aansluiting.

Wat heb je nodig om het internet tot in je PS3 te krijgen?
Een internetaansluiting en het liefst ook een router, zodat je met meerdere toestellen (bvb. nog een PC) tegelijk op internet kan. Heb je al een router, maar zitten alle poorten vol, dan kun je daarachter nog een switch plaatsen.

Mijn WiFi-verbinding valt steeds weg, ook al is alles correct ingesteld?
Probeer je PS3 of WiFi-access point wat dichter bij elkaar te plaatsen. Krijg je echt geen stabiele verbinding, dan zul je een kabel moeten gebruiken.

Waar vind ik het MAC adres van mijn PS3?
Settings > System Settings > System Information

Wat is de PlayStation Store?
De PlayStation Store kun je zien als een soort website, waar de nieuwste filmtrailers, volledige games, game content en demo's worden geplaatst, die je met je PS3 gratis of betaald kan downloaden. Betaling kan via een creditkaart (vb. VISA), een debetkaart (vb. Maestro) of prepaidkaart welke verkrijgbaar is bij de groothandel. Je kan betalen bij een aankoop of je kan een soort virtuele portemonnee vullen, die je later kan gebruiken. Toegang tot de PlayStation Store vereist wel een kostenloze registratie op het PlayStation Network. Diezelfde registratie heb je ook nodig om online te kunnen gamen.

Help! Mijn nickname bestaat al!
Je nickname moet wereldwijd uniek zijn.

Kan ik ook op de Stores van andere landen?
Ja dat kan. Hiervoor moet je echter de beschikking hebben over een Amerikaans/Japans account.

Wat kan de internetbrowser?
Met de internetbrowser kun je naar zowat elke site gaan, ook fora, Java en Flash werkt zo goed als feilloos. Ook interessant is dat je met de internetbrowser foto's, muziek en video kan downloaden.

Wat is de friends list?
Je kan andere gamers uitnodigen tot je vriendenlijst, door hen een berichtje te sturen. Elke nickname is uniek, dus die doen dienst als een soort e-mail adres. Je kan chatten met microfoon en camera, je kan tekstberichten sturen en foto's uitwisselen. In de vriendenlijst zie je ook wie er online is en welke game ze aan het spelen zijn. Voor een avatar bij je online account komen enkel door Sony voorziene plaatjes in aanmerking. Eigen foto's/plaatjes zijn niet toegestaan.

Wat is PlayStation Move?
PlayStation Move is Sony's antwoord in de motion control trend die Nintendo was gestart met de Wii. Voor meer informatie over Move is er een speciaal Move artikel.