PlayStation Only
PSP

PlayStation Portable F.A.Q.

Wat is een PlayStation Portable?[/a]
Een PlayStation Portable betekent letterlijk 'draagbare PlayStation'. De PlayStation Portable is een zeer krachtig en kwalitatief gezien een goede handheld waarop je games kunt spelen, muziek kunt luisteren en films mee kunt bekijken.

Wat is een handheld?
Een handheld kun je zien als een apparaat waar je op kunt gamen en welke erg makkelijk is om mee te nemen. Naast de PSP zijn er ook nog een aantal andere handhelds zoals de GameBoy, GameBoy Pocket, GameBoy Advance (SP) en Nintendo DS.

Hoe bestuur ik mijn PlayStation Portable?
De meeste games en dergelijke worden bestuurd door middel van de richtingknoppen en de entertoetsen. Veel games maken ook nog eens gebruik van de analoge stick. De PlayStation Portable bezit één analoge stick.

Hoe lang gaat de batterij mee?
Games die veel gegevens vanaf de schijf moeten lezen en hoog grafisch gehalte hebben vragen veel energie. Je kunt zo'n 3 uur optimaal gebruik maken van een PlayStation Portable, zo'n 6 uur bij een gemiddelde game en 8 tot 9 uur bij een zeer weinig eisende game. De accu van de PlayStation Portable is op te laden binnen 2 uur. Je kunt zo'n 4 tot 5 uur achter elkaar film(s) kijken(vanaf UMD).

Kan ik mijn batterij tijdens het gebruiken van mijn PSP verwisselen?
Ja, dat is mogelijk, je dient tevoren wel de PSP in stand-by stand te zetten.

Is het mogelijk om de Lithium ion batterij op te laden zonder de PSP?
Ja, dit is mogelijk met een speciale oplader van Sony.

Hoe kan ik mijn batterij het beste opladen?
Een Lithium ion batterij kun je vele malen achter elkaar opladen, maar het is aangeraden om hem af en toe helemaal leeg te laten lopen. Dit doe je door simpelweg te wachten tot de PSP ervan uitvalt. Zo verleng je de houdbaarheid van je batterij.

Beschikt de PSP over een trilfunctie, net als PS2-controllers?
Nee de PSP heeft geen ingebouwde trilfunctie.

Hoe zit dat met films kijken op de PSP?
Een film kijken is op twee manieren mogelijk. Ten eerste is je PSP in staat om MP4-bestanden af te spelen, maar hier is wel een zogenoemde converter(vervormer) voor nodig; software die Sony zelf beschikbaar stelt. MP4-bestanden zijn bestanden die je kunt opzetten tot videobestanden, denk hierbij aan MPEG, DivX, etc. Deze bestanden zul je op een memory stick moeten zetten om ze af te spelen, en memory sticks zijn best prijzig. Tot slot kun je in de winkel ook UMD discs kopen met daarop commerciële films.

En kan de PSP ook MP3s afspelen?
Ook MP3s beluisteren is op je PlayStation Portable mogelijk. Deze moet je wel opslaan op een memory stick. Over de kwaliteit zijn de meningen zeer verschillend.

Zijn er communicatiemogelijkheden?
WiFi
WiFi is een technologie die het mogelijk maakt om van een bepaalde afstand draadloos gegevens te versturen. Het wordt gebruikt om draadloos te internetten, voor draadloze netwerken thuis, maar ook zijn er 'WiFi hotspots' waardoor je (in sommige gevallen betaald) contact kunt maken met het Internet.

Infrarood (enkel bij de PSP-1000)
Het is door middel van infrarood mogelijk om contact te maken met verschillende telefoons en zelfs met je televisie. De afstandsbediening van een groot deel van de televisies werken met infrarood en het zou theoretisch gezien dus mogelijk zijn dat je je televisie bedient met een PSP. Het is tevens mogelijk om via infrarood verbinding te maken met je computer (als deze over een infraroodontvanger beschikt) en filmpjes van je telefoon naar je PSP te verzenden. Bestanden die je via infrarood ontvangt worden op een memory stick opgeslagen.

USB 2.0
De PlayStation Portable bevat één USB poort waardoor je verbinding kunt maken met verschillende apparaten, zoals bijvoorbeeld een PC. Bestanden die je via USB 2.0 ontvangt worden op een memory stick opgeslagen.

Bluetooth (enkel bij PSPgo)
De PSPgo biedt ondersteuning voor Bluetooth en is daarom compatibel met Bluetooth headsets en mobiele telefoons.

Hoe stuur ik bestanden van mijn computer naar een PlayStation Portable en andersom?
Een memory stick wordt herkend als een externe (massa)opslagruimte en door middel van kopiëren/plakken kun je dus gemakkelijk bestanden overdragen. Ook kun je doormiddel van een USB-kabel de PSP aan de PC koppelen.

Is het mogelijk demo's te downloaden en games te kopen via het Internet en deze vervolgens op een memory stick in een PSP te zetten?
Ja dat is mogelijk.

Wat is UMD?
Het Universal Media Disk-formaat (UMD) is een nieuwe technologie van Sony. De UMD is door de Ecma gedefinieerd als ECMA-365, data interchange op een 66mm read-only optical disk cartridge met een capaciteit van 1,8 GB. Dat wil dus zeggen dat de UMD een standaard formaat is. De UMD wordt niet alleen gebruikt voor spellen, ook films en muziek worden via dit schijfje afgespeeld.

Zijn UMD-discs regiovrij?
Dat hangt af van de software die erop staat. Vaak kun je films alleen met dezelfde regiocode (bv. Europa en Japan) afspelen, en niet met een andere regiocode (Europa en Verenigde Staten). De meeste games zijn wel gewoon regiovrij, wat in houdt dat je een game uit de Verenigde Staten gemakkelijk kunt importeren.

Kan ik met de PSPgo mijn bestaande UMD discs afspelen?
Nee dat is niet mogelijk. De PSPgo bevat geen UMD-drive meer en speelt enkel games af die gedownload worden uit de PlayStation Store. Een omzet mogelijkheid biedt Sony niet aan.

Kan een PSP ook DVD's/CD's/mini-CD's lezen?
Nee, dit is niet mogelijk. Een PSP leest enkel UMD-discs.

Is het mogelijk om mijn originele muziek-CDs af te spelen op mijn PSP?
Dat is mogelijk, maar op legale CD's vindt je zelden geluid van MP3-formaat, waardoor je deze eerst zult moeten omzetten naar MP3-formaat omdat je PSP alleen dit formaat ondersteunt. Vervolgens moet je de liedjes van je CD naar je PC kopiëren en deze daarna op je PSP zetten.

Is het mogelijk om tijdens het gebruiken van een UMD-disc deze uit de PSP te halen?
Ja, dat is net als bij een PlayStation 2 mogelijk. Je PlayStation Portable zal steeds pogingen doen om de UMD-kaart nogmaals te lezen.

Kan ik met mijn computer bestanden op een UMD-disc zetten?
Nee, dit is niet mogelijk.

Welke apparaten spelen UMD-discs nog meer af?
Geen enkel ander apparaat.

Tot welke hoeveelheid gamers is online- en draadloos gaming beperkt?
Draadloos gaming: 16 spelers
Online gaming: geen limiet

Tot hoe ver kan ik verwijderd zijn van een WiFi hotspot waarbij ik wel nog verbinding heb?
Binnen: binnen het bereik van 30 meter is de maximale snelheid 11MBit/s, rond de 91 meter is de maximale snelheid 1 MBit/s.
Buiten: binnen het bereik van 120 meter is de maximale snelheid 11MBit/s, rond de 460 meter is de maximale snelheid 1MBit/s.

Let op: dit zijn de maximale snelheden. Het is dus mogelijk dat je vanaf een, zoals hier genoemde '1 MBit/s-afstand' al geen verbinding meer hebt.

Is het mogelijk om tegen andere mensen in de wereld te spelen?
Ja, dat is mogelijk.

Kan ik ook zonder een draadloze router tegen andere mensen spelen?
Ja, dan maak je gebruik van de zogenoemde Ad-hoc-functie waarmee je zonder verdere apparatuur de PSP's met elkaar kan laten communiceren. PSP's kunnen dus onderling verbinding met elkaar maken, zonder dat je daarbij software moet installeren en/of de PSP's aan elkaar moet koppelen. De gegevens worden wel in dezelfde taal verstuurd als hoe deze verstuurd worden indien je verbinding maakt via andere apparatuur; namelijk het IP/TCP protocol. Het is dus niet mogelijk om via Ah-hoc websites te bezoeken en te spelen tegen andere mensen in de wereld.

Is het mogelijk om online games te spelen met iemand die dezelfde game heeft, maar een andere regiocode?
Nee, dit is niet mogelijk. Als jij een game importeert uit de Verenigde Staten, is het niet mogelijk om met een Europese versie communicatie te maken omdat deze verschillende regio-codes hebben. Japan en Europa hebben wel dezelfde regiocodes.

Kan ik ook toegang krijgen tot het Internet via mijn telefoon, zonder WiFi hotspot of draadloze router?
Indien je telefoon beschikt over een infrarood-poort en een ingebouwde modem, dan is dat inderdaad mogelijk.

Kost online gaming op de PSP geld?
Nee, dit zal geen geld kosten. Iets wat wel nodig is, is een draadloze router waarmee je PSP connectie kan maken. Zo kun je toegang krijgen tot Sony's netwerk. Er zijn dus geen abonnementskosten aan verbonden.