PlayStation Only
PSP

UMD

Voor de PlayStation Portable moest Sony op zoek naar een nieuw opslagmedium; DVDs waren immers te groot voor de handheld van Sony. Om die reden werd de UMD (Universal Media Disc) ontworpen; het opslagmedium voor de PSP. De UMD is door de Ecma gedefinieerd als ECMA-365, data interchange op een 66mm read-only optical disk cartridge met een capaciteit van 1,8 GB. Dat wil dus zeggen dat de UMD een standaard formaat is. Het schijfje heeft een diameter van 60 mm, ongeveer de helft van een normale DVD-schijf, en is alleen afspeelbaar op de PSP. De UMD is door Sony ontwikkeld met als hoofddoel het stockeren van PSP games, maar ook films en muziek zijn op deze schijfjes te vinden.

Speelfilms in de palm van je hand
Op één UMD-schijfje kan 900 MB (single layer) of 1.8 GB (dual layer) aan data opgeslagen worden. Geruime tijd bracht Sony ook bekende speelfilms naar het kleine schijfje. Deze uitgaven zijn vooral voor onderweg als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of als je geruime tijd moet doorbrengen in de auto. Alle films zijn gecodeerd in het H.264/MPEG-4 AVC formaat dat voor een betere kwaliteit van het beeld zorgt. De audio maakt gebruik van ATRAC3plus, een audio compressie technologie die ook door Sony werd ontwikkeld.

Tot grote spijt brachten deze films weinig op voor Sony waardoor de productie al snel stil kwam te liggen. Begin 2008 kondigde MTV aan dat het bedrijf de schijfjes nieuw leven in wilden blazen door series als Jackass, Beavis & Butt-head en Aeon Flux op UMD uit te geven. Veel effect had dit niet en dus lanceerde Sony op 1 oktober 2009 de PSPgo, een variant op de PSP, maar dan zonder UMD-Drive. Games kunnen voor deze variant enkel digitaal gedownload worden via de PlayStation Store.

Verschillende regio's
Net als DVD's en andere opslagmedia maakt UMD ook gebruik van verscheidene regio's, met als gevolg dat je UMD films niet kan afspelen op een PlayStation Portable uit een andere regio.

  • Regio 0: Wereldwijd
  • Regio 1: Amerika
  • Regio 2: Europa, Japan, Midden-Oosten, Egypte, Zuid-Afrika, Groenland
  • Regio 3: Taiwan, Korea, Filipijnen, Indonesië, Hong Kong
  • Regio 4: Australië, Nieuw Zeeland, Pacifische Eilanden
  • Regio 5: Rusland, Oost-Europa, India, Afrika, Noord-Korea, Mongolië«
  • Regio 6: China