review
Game

Auteur: Patrick Zwarts (mrAdmirals)
Geplaatst op: 11 november 2011 om 18:00


English Translation 

Battlefield 3

Review | 11 november 2011 - Call of Duty is de laatste jaren alleenheerser op het gebied van first-person shooters. Ontwikkelaars proberen steeds om de strijd aan te gaan met de Call of Duty-franchise, maar vallen vaak plat op hun bek. Dit jaar lijkt er dan eindelijk een geduchte concurrent bij te komen voor de games van Activision, namelijk Battlefield 3 van ontwikkelaar DICE. Kan Battlefield 3 echt de strijd aangaan met Call of Duty?

How does it feel…
Een first-person shooter valt en staat natuurlijk met de controls. Deze behoren soepel te zijn en horen goed te reageren op jouw commando’s. Ook het ‘gevoel’ van de wapens moeten naar behoren zijn. Battlefield 3 scoort op dit vlak dan ook meteen goed. De wapens voelen dan ook lekker aan en reageert je personage vlekkeloos op wat jij hem wil laten doen.



Eerste indruk
De strakke controls van de game heb je dan ook meteen nodig, want Battlefield 3 weet meteen je aandacht te trekken door de speler direct in de actie te gooien. Al snel volgen nog een aantal scenes die heel erg spectaculair zijn. Na enige tijd kakt de game echter een beetje in. De eerste paar levels zijn gevarieerd en wordt je overdonderd door explosies, instortende gebouwen, geschreeuw, emotie, kruip je in de huid van een copiloot in een straaljager en wordt je totaal meegesleept in de actie. Na enige tijd gaat de game echter over op cruise control en weet het niet meer het niveau te halen van de eerste paar levels. Dat wil niet zeggen dat de rest van de game slecht is, maar ik zat steeds te wachten op de vette momenten die ik aan het begin van de game beleefde.

Tevens wordt het verhaal verteld in stukjes. Je speelt dan ook niet de gehele game met 1 personage, maar met diverse mannen en vrouwen. Dit zorgt er voor dat je niet betrokken raakt met de diverse personages en is het verhaal op zichzelf ook niet van een al te hoog niveau. Het probeert wel af en toe een beetje teveel Call of Duty te kopiëren en/of overtreffen. Zo zit er bijvoorbeeld ook een scene in, die controversieel kan worden genoemd in dezelfde mate als de beruchte vliegveld-scene van Call of Duty: Modern Warfare 2. Dit zorgt meer voor afleiding en weet het verhaal niet constant de speler te boeien.

Normaal?
Wat de game echter wel constant doet, is de moeilijkheidsgraad toch best hoog te houden. Op de normale moeilijkheidsgraad krijg je al aardig wat te verduren. Je kunt namelijk niet al teveel geraakt worden. Het is dan ook zaak om voorzichtig te werk te gaan, anders zal je veelvuldig het game over scherm te zien krijgen. Vooral bij sommige scenes zal je echt een paar keer achter elkaar doodgaan.

Sound of war
DICE staat bekend om zijn games te voorzien van sterke geluidseffecten en ook met Battlefield 3 stelt de ontwikkelaar niet teleur. De diverse geweren klinken fantastisch en de ontploffingen klinken dan ook echt oorverdovend. Heb je een goede sound-system aan je console gekoppeld, dan zullen je oren compleet worden verwend.



Frosbite 2.0
Battlefield 3 draait op de nieuwe Frostbite 2.0 engine en het verschil met de eerste versie van de enigine is op sommige vlakken heel goed te zien. Vooral op het gebied van belichting weet Frostbite 2.0 hele mooie dingen te doen. Het invallen van de zon, lichtreflecties op ramen of op je vizier, alles ziet er gewoon veel mooier uit en geven de graphics veel meer sfeer. Qua animatie en vormgeving van personages en omgevingen is het verschil met de eerste Frostbite-engine iets minder goed waar te nemen, maar door de geniale belichting zien de graphics er gewoon stukken beter uit.

Helaas zal je wel af en toe wat rare dingen voorbij zien komen. Zo kwam ik op een gegeven moment bij een scene, waarin een jeep waarin ik zat, onder vuur werd genomen en dus ontplofte. Het wrak bleef op de weg liggen, maar na enkele ogenblikken was dit wrak compleet verdwenen. Ook ga je af en toe dood, terwijl je geen idee hebt waarom dit is. Zo was ik stilletjes naar een vijand aan het kruipen om hem de keel door te snijden, maar werd ik getrakteerd op een 'game over'-scherm. Ik bleef echter dood gaan op dit punt, dus besloot ik om gewoon te gaan staan en naar hem toe te lopen en om te brengen en dit lukte zonder problemen.

Destruction!
Van een DICE-game die draait op een Frostbite-engine ga je er eigenlijk meteen van uit dat alles kapot kan in de game. Dit komt natuurlijk omdat je eigenlijk meteen de link maakt met de Battlefield: Bad Company-games. Tijdens het spelen van de singleplayer-campagne kom je dan ook echter bedrogen uit. Ja, sommige gebouwen storten in en sla je soms een compleet gat in een hotel, maar dit zijn vooral gescripte scenes.

Je moet het nu een beetje doen met het wegschieten van muurtjes waar vijanden achter schuilen en dergelijke en dan houdt het toch wel een beetje op met de destructie. Je kunt dus niet elk gebouw dat je tegenkomt compleet opblazen. Dit is natuurlijk helemaal niet erg, maar ik denk dat vele gamers hier eigenlijk wel van uitgingen, ikzelf inbegrepen. In de multiplayer kan je echter wel weer meer gebouwen en dergelijke kapot knallen en/of opblazen.



Multiplayer
Natuurlijk is een heel aardige singleplayer-campagne leuk, maar Battlefield 3 zal natuurlijk vooral beoordeeld worden op zijn multiplayer. Kan dit opboksen tegen de almachtige Call of Duty? Nou… Call of Duty heeft er op zijn minst er toch een geduchte concurrent bij. DICE heeft natuurlijk al aardig wat ervaring met de multiplayer van de Battlefield: Bad Company-games en deze ervaring weten zij dan ook goed te gebruiken voor Battlefield 3. In totaal kunnen er 24 spelers deelnemen aan de verschillende multiplayer-modi. Deze zijn de oude vertrouwde Rush en Conquest modi en daaraan zijn toegevoegd Team Deatchmatch, Squad Deathmatch en Squad Rush.

De verschillende online maps van Battlefield 3 zijn stuk voor stuk geweldig en erg groot. Ook vraagt elke map weer een andere aanpak en is de gameplay goed gebalanceerd. Je kunt kiezen uit 4 verschillende klassen, die allemaal bekend zijn van de Bad Company-games. Deze moet je per stuk uplevelen, dus je bent een tijdje zoet. Dit is echter geen straf, want het speelt online heerlijk weg. Je hoeft zelfs niet goed te zijn met het neerhalen van de vijand, want ook zonder dat je maar iemand raakt kan je experience points vergaren. Dit doe je door bijvoorbeeld je teamgenoot munitie te geven of om de diverse voertuigen op te lappen. Ja, in Battlefield 3 kan je wederom in online potjes aan de slag gaan met diverse voertuigen, zoals straaljagers en tanks. Al met al zit de multiplayer gewoon echt verdomd goed in elkaar en is eigenlijk deze modus alleen al de gevraagde prijs van de game meer dan waard.

Co-op
Buiten de singleplayer-campagne en de multiplayer modus, heeft Battlefield 3 ook een co-op modus. Hierin kan je met een aantal vrienden bepaalde stukjes uit de singleplayer-campagne spelen. Hoewel deze ij lange na niet de kwaliteit weet te bereiken van de online multiplayer, is het toch een leuke toevoeging om af en toe met een paar vrienden te spelen.

plus- en minpunten
Geweldige eerste levels singleplayer...
Frostbite 2.0 zorgt voor mooie plaatjes
Online multiplayer is ijzersterk
Audio is van topkwaliteit
...die daarna een beetje inkakken
Wat vervelende bugs aanwezig
Conclusie
Totaal score: 9 Battlefield 3 gaat volop de strijd aan met Call of Duty en weet vooral met zijn online multiplayer hoge ogen te gooien. De multiplayer maps zijn groot, divers en de gameplay is goed gebalanceerd. De multiplayer zal dan ook voor flink wat uurtjes aan plezier zorgen. De singleplayer-campagne is goed, maar het niveau zakt een beetje in na een paar geweldige eerste levels. De co-op is een leuke bonus en is Battlefield 3 in totaal dus simpelweg een geweldig pakket. Grafisch weet de game ook zeer goed te scoren, met echt geweldige lichteffecten die hele mooie plaatjes opleveren. Gelukkig weet de audio dit niveau ook te halen en komen je ogen en oren dus niks tekort. Wil je dus dit jaar Call of Duty een keertje overslaan, maar wil je wel een goede first-person shooter hebben die vooral een sterke online modus heeft, dan is Battlefield 3 zeker voor jou. Ach, Battlefield 3 is eigenlijk voor iedereen die first person shooters hoog in het vaandel hebben staan.
9
reacties
#356339  | 11 november 2011 18:08 - rotjong666
Avatar van rotjong666
Reacties: 634
online multiplayer is ijzersterk?? en bij cod is het meer van hetzelfde hahahahahahaha
ja wat BF3 laat zien in de mp is echt vernieuwend LOL....
#356340  | 11 november 2011 18:08 - Dutch-G010
Standaard avatar
Reacties: 280
Dik verdiend, online is het een toffe game raketten en muren die om je heen vliegen best realistisch ,om te vergelijken met cod want die heb ik ook is deze gewoon veeeel vernieuwender en de levels zijn veel en veel leuker, je merkt dat de top by cod weg is en er geen vernieuwing in zit en het gewoon uitgekauwde zooi is.
Ook de terugslag van wapens zorgen ervoor dat de game wel wat meer moeite ook kost dan cod.

Sp ben ik nog niet ver mee maar is ook tof om te spelen, zitten leuke stukken in en de graphics ben ik toch aan gaan wennen en het valt in vergelijking met andere ps shooters reuze mee.
#356343  | 11 november 2011 18:39 - ibanezmark
Standaard avatar
Reacties: 110
@rotjong666 CoD MP is al diverse versies hetzelfde. BF blijft boeiend.
#356344  | 11 november 2011 18:51 - techmode
Avatar van techmode
Reacties: 1.108
don't feed rotjong, NOOOOOOOOOOOOOOOOO
#356345  | 11 november 2011 18:58 - rotjong666
Avatar van rotjong666
Reacties: 634
Quote:
@rotjong666 CoD MP is al diverse versies hetzelfde. BF blijft boeiend.

Ja bij Battlefield ook toch? Ik zie het verschil niet.. bij de ene is de mp een plus bij de ander een min.Het is en blijft hetzelfde. gun uitzoeken, veld opgaan en doen wat je moet doen..

ach techmode, jij bent gewoon een fanboy
#356346  | 11 november 2011 19:05 - Marnick88
Avatar van Marnick88
Reacties: 193
Quote:
Quote:
@rotjong666 CoD MP is al diverse versies hetzelfde. BF blijft boeiend.

Ja bij Battlefield ook toch? Ik zie het verschil niet.. bij de ene is de mp een plus bij de ander een min.Het is en blijft hetzelfde. gun uitzoeken, veld opgaan en doen wat je moet doen..ach techmode, jij bent gewoon een fanboy
Fanboy... kijk wie het zegt.Als er 1 grote loser hier is dan ben jij het wel. Altijd overal een grote bek en overal commentaar op. Rot toch op jong
#356348  | 11 november 2011 19:23 - Fiducie
Standaard avatar
Reacties: 3
@Rotjong: Elke keer loop je te zeuren over Battlefield, en trap je mensen de grond in die Battlefield wel leuk vinden. Blijkbaar is je IQ lager dan jouw schoenmaat, en vind jij je zelf heel wat. Ik kan jou bij deze zeggen, dat ben je niet. Niet dat ik alles ben, maar hou toch is op met je onzin, je bent een volwassen man die het goede voorbeeld hoort te geven. Dat jij een spel niet leuk vind is ook niet erg toch, maar laat andere in hun waarde en blijf is niet zo door zaniken over dingen. Maar blijkbaar moet iedereen volgens jou alleen maar Call of Duty kopen en zit het jouw nogal dwars dat Battlefield bestaat. En blijkbaar mogen mensen van jou geen eigen mening hebben. Het lijkt er heel sterk op dat je getraumatiseerd bent in je jeugd waardoor je slecht met mensen om kan gaan. Overigens is dit een mening van één Reviewer, dat zegt verder niet of iets ook klopt, ook al sta ik zelf wel achter zijn Review. Misschien ga je nu lekker door met je grote waffel. Succes met je zelf en ik heb medelijden met de mensen in je omgeving!

Ontopic: Een mooie review en een eerlijke cijfer. Er zitten wat script fouten in die er soms wel stom uit zien, maar dit kan natuurlijk nog gepatched worden. Dan nog blijft een 9 zeer eerlijk.
#356350  | 11 november 2011 19:31 - Scyxor
Standaard avatar
Reacties: 24
@Rotjong666: Als BF3 jou niks boeit blijf dan gewoon weg..
OT: Goede review
#356353  | 11 november 2011 19:52 - KabouterKevin
Avatar van KabouterKevin
Reacties: 850
Iemand is duidelijk op z'n teentjes getrapt. Dat is rot zeg...
#356357  | 11 november 2011 20:14 - Ronjuslins
Standaard avatar
Reacties: 93
Dat mensen die zo reageren over een spel dat 18 is op zo'n kinderachtige manier reageren. Pff mensen laat iedereen lekker zijn mening hebben. De een vindt dat leuker en de ander dat. Dus mensen komop je hebt het spel niet zelf gemaakt.


Ik durf bijna niet meer mijn mening te geven
#356359  | 11 november 2011 20:36 - rotjong666
Avatar van rotjong666
Reacties: 634
hahhahaha stelletje losers bij elkaar whahahahahahahah
bedoelde het sarcastisch tegen techmode. omdat hij mij eerder fanboy noemde bij een ander bericht.
daarom had ik ook 2 lachende smiley erachter gezet. en dan gaat het hier over IQ ja zitten een paar slimme exemplaren tussen hoor hier....

maar ik lach jullie nog even uit hoor HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA wie is er hier op zijn teentjes getrapt dan?? ik niet... ik vind elke shooter die uitkomt tof om te spelen en koop ze dan ook gewoon als ik er zin in heb maar hahahahaha

over getraumatiseerde jeugd en a,l je moet nooit jezelf als uitgangspunt nemen jongen. ja dat zal vast de oorzaak zijn je hebt me door meneer de psychiater


#356364  | 11 november 2011 20:54 - Xkiller_NL
Avatar van Xkiller_NL
Reacties: 367
Quote:
hahhahaha stelletje losers bij elkaar whahahahahahahah
bedoelde het sarcastisch tegen techmode. omdat hij mij eerder fanboy noemde bij een ander bericht.daarom had ik ook 2 lachende smiley erachter gezet. en dan gaat het hier over IQ ja zitten een paar slimme exemplaren tussen hoor hier....maar ik lach jullie nog even uit hoor HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA wie is er hier op zijn teentjes getrapt dan?? ik niet... ik vind elke shooter die uitkomt tof om te spelen en koop ze dan ook gewoon als ik er zin in heb maar hahahahaha over getraumatiseerde jeugd en a,l je moet nooit jezelf als uitgangspunt nemen jongen. ja dat zal vast de oorzaak zijn je hebt me door meneer de psychiater
Ja.. ja... dek jezelf maar weer in... Je begint zo langzamer hand wel een zeer grote hypocriet te worden hier. Door anderen van van alles en nog wat te beschuldigen en je het zelf een paar dagen later ook doet... Zo ben je nu niet geloofwaardig, en als je je niet op je teentjes getrapt voelt waarom reageer je dan zo giftig? Chilll out dude... BTW Als CoD zo goed is waarom zit je dan op je kennelijk vrije avond niet te spelen!?

On topic: Net als de MW3 review vind ik deze ook goed. Ik heb me met de singleplayer wel prima vermaakt en verwachte inderdaad ook nog heftig spektakel na de 1e helft van de game maar de 2e helft is zeer zeker ook niet slecht te noemen.
#356365  | 11 november 2011 21:00 - rotjong666
Avatar van rotjong666
Reacties: 634
waarom indekken? je kan het opzoeken jongen mocht je daar behoefte aanhebben...
wie word waar van beschuldigd dan, type ik soms verborgen boodschappen ofzo

ik heb de hele dag gespeeld net als gisteren en eergisteren en waarschijnlijk morgen en overmorgen jongen even tijd voor wat anders toch en reageer niet giftig vind juliie gewoon kansloos. maar giftig zal ik niet worden hoor op een forum over een game nee , misschien moet je eens gaan wennen aan het echte leven. is een hoop om giftig over te zijn en das niet cod<>bf.
#356368  | 11 november 2011 21:06 - techmode
Avatar van techmode
Reacties: 1.108
Quote:
Quote:
@rotjong666 CoD MP is al diverse versies hetzelfde. BF blijft boeiend.

Ja bij Battlefield ook toch? Ik zie het verschil niet.. bij de ene is de mp een plus bij de ander een min.Het is en blijft hetzelfde. gun uitzoeken, veld opgaan en doen wat je moet doen..ach techmode, jij bent gewoon een fanboy
inderdaad, Jezus mensen wat zijn jullie snel op je teentje getrapt
#356369  | 11 november 2011 21:08 - rotjong666
Avatar van rotjong666
Reacties: 634
hey techmode mensen zijn kennelijk boos dat ik je een fanboy heb genoemd lol...
#356371  | 11 november 2011 21:25 - shd
Avatar van shd
Reacties: 926
Kan er misschien ook inhoudelijk op de review gereageerd worden?
Battlefield heeft in de beginperiode op de huidige generatie consoles een standaard gezet op mp. Ben benieuwd of ik dat kan herbeleven met dit nieuwe deel. Uitgebreide review trouwens, leuk dat het gelijktijdig met de review van COD online staat. De spellen ontlopen elkaar niet veel zo te zien.
#356377  | 11 november 2011 21:54 - Kingzize
Standaard avatar
Reacties: 654
Ik ben wat dat betreft erg fresh in beide games kwa online multiplayer, ik heb nooit een cod of battlefield online gespeeld want was afgelopen jaren hooked up @ company of heroes en gears of war! toch maar allebei deze shooters gekocht!
Ik vind cod wel nice, om te spelen met een paar matties is echt lachen, maar word nu al een beetje ziek van de campers, continue zitten en liggen ze maar op een hoekje ipv gewoon er in te gaan en knallen, behalve bij team defender met die vlag want dan moet je wel aanvallen.Battlefield vind ik zellf wel doper alleen soms is het echt een chaos en die mappen zijn zo groot ik niet weet waar ik naartoe moet maar dat is denk ik gewenning maar beide spellen hebben echt een hele andere approach! persoonlijk denk ik dat ik me met battlefield meer gaat vermaken ook vanwege die voertuigen etc, en veel meer wapens en unlocks maar met vrienden is cod wel lachen om ff erin te gaan en chuck norris acties te zetten.
#356381  | 11 november 2011 22:30 - billie91
Avatar van billie91
Reacties: 3.092
Deze ga ik misschien nog een keer kopen maar ik wil eerst Assassin's Creed: Revelations. De review is top, duidelijk en eerlijk.
#356382  | 11 november 2011 22:54 - gris007
Avatar van gris007
Reacties: 346
ik ben geen fanboy en ik speel allebij maar mw3 is tog echt beter verlopig vind ik kben juist begonnen met de sp (ik had nog geen tijd gehad vanwege skyrim) en de graphics zijn daar echt top van (MW3) en bij bf3 ook maar ik doe gewoon liever de volle gas actie en bij bf3 hebben ze teveel cod proberen nadoen maar daar was het ten slechte bij gekomen vooral in de multiplayer je hebt al die voertuig dat het speelveld te leeg is we zouden evenveel spelers moeten gehad hebben gelijk op pc en dan ging ik multiplayer van bf3 stuk beter gevonden hebben ofwel lag het aan al die noobs dan alsmaar in het begin van de map staan te wachten om met die jets te spelen xD
#356387  | 11 november 2011 23:33 - IceBlizzard
Standaard avatar
Reacties: 103
Quote:
we zouden evenveel spelers moeten gehad hebben gelijk op pc

Dan zou je Xbox/PS3 afsterven met die oude hardware.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
1 2 >
game info
Ontwikkelaar: Digital Illusions CE
Uitgever: Electronic Arts
Meer info
Aantal spelers: -
Release: 27 oktober 2011
Stats
Aantal keer in collectie: 14
Aantal keer in wenslijst: 14
Boxshot
gerelateerde media