review
Game

Auteur: Jelle Schut (jellejelle)
Geplaatst op: 26 mei 2008 om 19:00


English Translation 

Race Driver: GRID

Review | 26 mei 2008 - Tot vorig jaar was Codemasters een kleine uitgever die zich voornamelijk richtte op de Europese en Australische markt. Games als DTM Race Driver en de Colin McRae franchise waren de toppers uit de line-up en de verkoopcijfers waren altijd prima. De mannen bij ‘Codies’ konden zich echter niet meten met uitgevers als EA, Ubisoft of, het in de VS al lang grote, THQ. Ergens in 2006 moet men bij Codemasters gedacht hebben, ‘wij kunnen meer en willen meer’. De strategie voor 2007 werd uitgestippeld en Colin McRae DiRT had daarin een prominente plek. De franchise werd opnieuw uitgevonden en verkocht enorm goed, waardoor Codemasters in één keer op de kaart kwam te staan. Ook titels als The Lord of the Rings Online en Overlord werden warm onthaald door games media en het publiek. Een nieuw hoofdkantoor in Amerika, een volle releaselijst en opnieuw een hernieuwde franchise moeten van 2008 nog een beter jaar maken voor de uitgever dan 2007. De eerste klapper is Race Driver GRID.

Een andere game
Het ‘opnieuw op de kaart zetten’ moet je erg letterlijk nemen. Race Driver GRID en DTM Race Driver verschillen van elkaar als dag en nacht. Niet alleen is DTM uit de naam verdwenen, maar ook uit de game, samen met het British Touring Car Championship en de V8 Supercars. De paar mensen die de demo nog niet gespeeld hebben en dachten een nieuwe DTM te krijgen kunnen die gedachte het beste maar heel snel uit hun hoofd zetten.

Race Driver GRID is een nieuw begin voor de Race Driver franchise en bij Codemasters is er dan ook goed gekeken hoe men de franchise echt op de kaart kon zetten. Hiervoor hebben ze eigenlijk maar één principe geformuleerd: ‘racen zoals racen is’. Oftewel, belachelijke snelheden, heftige crashes en de vetste auto’s. Het is dan ook duidelijk dat je in GRID vooral veel spektakel kunt verwachten en wat minder realisme.

Van 0 naar 100 in 51 events
Je carrière in GRID begin je als teamloos rookie die geld bij elkaar moet schooien door races te rijden voor andere teams. Zodra je eenmaal $60.000 hebt verdiend is het grote moment eindelijk daar. De armlastige Mustang is door je monteurs opgelapt tot een waar race monster en je kunt lekker aan de slag met je eigen team. Verwacht van het teammanagement niet al te veel, maar het is wel een leuk element. Zo kun je zelf de kleuren en het patroon van je auto bepalen, de naam van je team en is het mogelijk sponsoren aan te trekken en zelfs een team maat in te huren. Deze elementen zijn slechts een klein onderdeel van de game en veel tijd zul je er niet aan kwijt zijn, maar het geeft je net wat meer feeling met de game. Voor je eigen team racen is nou eenmaal toffer dan een kale bak kopen en er mee over het circuit racen.



Racen doe je in één van de drie verschillende leagues, de Amerikaanse ARL League, de Europese Euro League of de Japanse J-Speed League. Allemaal hebben ze een compleet verschillend scala aan events en locaties. In Amerika zul je vooral veel op stratencircuits racen met dikke Amerikaanse bakken, terwijl Europa veel meer gefocust is op racen op circuits met touring car auto’s. Japan, ten slotte, is het land van driften, 1 op 1 wedstrijden op berghellingen en blitse Japanse auto’s met vreemde decals. Iedere league is erg goed uitgewerkt en kent een grote diversiteit aan evenementen. Heb je alle 45 evenementen uit de drie verschillende leagues uitgespeeld, dan wacht er nog één uitdaging, racen in de Global League. Dit zijn zes evenementen tegen de absolute top van de wereld.

Het stoere aan GRID is ook dat je tegen bestaande teams en coureurs rijdt. Het beste voorbeeld hiervan is de Le Mans 24 uurs race. Zo zijn de klasses volledig kloppend met de ‘real deal’ van de LMP1 tot de GT2 en ook de teams en auto’s die er rond rijden kloppen 100%. Een leuk voorbeeld voor ons Nederlanders is Jeroen Bleekemolen in de Spyker C8 Spider.

Wanneer je dan eenmaal je team samengesteld hebt is het tijd om de ranglijsten te bestormen, bij de rijders draait het allemaal om de reputatie van een coureur, terwijl bij de teams gekeken wordt naar seizoensverdiensten. In je eerste paar seizoenen zul je vrij kansloos aan de onderkant van de ranglijst bungelen, maar zodra je meer evenementen opent en beter betalende sponsoren krijgt rijst je ster snel. De carrière modus in GRID telt in totaal 51 evenementen met gemiddeld drie tot vier races per evenement. De gemiddelde race duurt een minuutje of vijf en zo ben je 20 uur bezig om door alle evenementen te komen en de beste coureur van de wereld te worden. Dan moet je wel alles perfect doen en geen enkele race opnieuw hoeven starten. Uiteindelijk zul je rond de 30 uur speeltijd uitkomen wil je alle evenement in de carrière winnen. Een respectabele tijd voor een race game en je zult je tijdens die 30 uur absoluut niet vervelen.

Race Driver: GRID - Pagina 1
reacties
#149596  | 26 mei 2008 19:10 - wall-E
Standaard avatar
Reacties: 1.143
lol is idd waar en een goede review ook .
#149598  | 26 mei 2008 19:17 - McGti
Avatar van McGti
Reacties: 110
maar bij GT5 Prologue en Forza Motorsport 2 viel ik af en toe bijna in slaap als ik weer eens een halve ronde voor lag.
halve ronde voor bij GT5 prologue?heb je de S-klasse alles goud met een halve ronde voorsprong? ik dacht t nietvoor de rest goede review
#149600  | 26 mei 2008 19:25 - vinnie
Standaard avatar
Reacties: 1.195
Nette Review !


De demo was zeker wel te pruimen. Alleen online was wat lag destijds, hopelijk is dat verholpen.. wat was je ervaring daarmee jelle ?
#149601  | 26 mei 2008 19:31 - petitbrian
Avatar van petitbrian
Reacties: 1.304
Heel goede review, had deze paar weken geleden besteld in Game Mania, normaal gezien heb ik hem donderdag al in plaats van vrijdag .
#149606  | 26 mei 2008 19:49 - T*One
Avatar van T*One
Reacties: 1.207
Mooie Review!


de demo was erg leuk vond ik zelf, en ik ga het volledige spel ook zeker halen
#149608  | 26 mei 2008 19:55 - jelsie007
Avatar van jelsie007
Reacties: 435
ik vond de demo vrij bout, het leek wel alsof de auto's op ijs reden
toch lokt die co-op me, maar ik denk dat ik toch voor Motorstorm 2 ga
#149609  | 26 mei 2008 20:03 - playstation356
Avatar van playstation356
Reacties: 893
Na de demo gespeeld te hebben wist ik zeker dat ik hem niet zou kopen. De auto's rijden gevoelloos en het gaat naar mijn mening allemaal te snel en te onrealistisch, maar smaken verschillen natuurlijk. Wat ik het grootste minpunt vind, is het ontbreken van een grote verzameling auto's. Er zitten maar 45 auto's in GRID: zelfs in NFS zitten er meer en daar kan je ze allemaal tot op de detail tunen! En ik vind het leuke aan racespellen vooral het auto's verzamelen en uitproberen welke het leukst rijdt. Al met al vind ik het niet echt een compleet spel.
#149610  | 26 mei 2008 20:04 - Trunx
Avatar van Trunx
Reacties: 1.051
demo was goed, deze sla ik over. word me beetje teveel deze zomer.
#149612  | 26 mei 2008 20:07 - manonfire
Avatar van manonfire
Reacties: 611
Nice jullie zijn er ook is vroeg bij
#149618  | 26 mei 2008 20:19 - SgtBlackEyes
Avatar van SgtBlackEyes
Reacties: 235
@ Manonfire
Niet waar de Power Unlimited heeft hem al gereviewed xD
#149621  | 26 mei 2008 20:23 - BlackBasic
Avatar van BlackBasic
Reacties: 44
hij zegt toch ook jullie zijn er OOK vroeg bij , doh!!!
Lijkt me vet spel, typisch iets voor de PSP jammer dat ie daar neit op komt.
#149622  | 26 mei 2008 20:26 - ZerO NL
Avatar van ZerO NL
Reacties: 2.489
Mooi op tijd erbij GO.
Nette review.
#149624  | 26 mei 2008 20:36 - Buffie
Avatar van Buffie
Reacties: 8
Ik werd een beetje gek van het spinnen in de demo.
#149625  | 26 mei 2008 20:37 - Paulus
Avatar van Paulus
Reacties: 525
Demo viel me tegen. waarom een rem op die auto's als je die niet eens nodig hebt om een bocht te nemen?
Wagens voelde ook niet fijn aan. op de een of andere manier voelt het racen zo nep aan. En inderdaad het asfalt lijkt soms wel ijs. nee ik geef me geld wel uit aan mgs4 en motorstorm 2
#149626  | 26 mei 2008 20:42 - SgtGohan
Avatar van SgtGohan
Reacties: 2.659
Quote:
@ Manonfire
Niet waar de Power Unlimited heeft hem al gereviewed xD


hij zegt vroeg bij niet als eerst doh demo viel me idd beetje tegen ik ga denk ik toch voor motorstorm 2
#149629  | 26 mei 2008 20:55 - Aco
Avatar van Aco
Reacties: 748
De Review leest lekker weg!

Alleen vind ik de game echt ruk. Die demo was gaar: de besturing is vaag, het driften is te soepel, je draait namelijk heel snel rondjes en het racen was niet zo spectaculair. Ik kon niet eens vloeiend door die bochten komen, en ja, ik ben een arcade racer. Maar dit is een mix van arcade en simulatie. Nee, MotorStorm: Pacific Rift wordt dé racer van 2008

Deze neppe zooi laat ik liggen..
#149632  | 26 mei 2008 21:17 - Milan
Avatar van Milan
Reacties: 446
Goeie review, lijkt me een zeer vette game de demo vond ik juist wel vet
#149633  | 26 mei 2008 21:55 - Taco
Avatar van Taco
Reacties: 1.962
ik vond de demo echt zo vet, maar miss ga ik toch voor MotorStorm 2.. lijkt me gwn meer fun
#149634  | 26 mei 2008 22:06 - CHAMBON
Standaard avatar
Reacties: 95
Jongens na DIRT is dit de best next thing!!!
Dat kleine beetje arcade zie ik als het perfectioneren van al het realisme in de game, en zorgt er na alle jaren eindelijk voor,dat je wederom net als in DIRT eindelijk vloeiend en gedoseerd bochten kunt nemen en jouw gewoon echt een kick geeft.

P.s. waar blijft alle nederlandse Citroen C4 tegenstand online in DIRT? (Timetrial)Samen ik (Chambon206) en vervuiler domineren wij al enige tijd Japan, Italy en sinds kort begonnen in Germany!Veel plezier met GRID en DIRT!!!
#149635  | 26 mei 2008 22:10 - KennyB
Avatar van KennyB
Reacties: 2.509
Quote:
Na de demo gespeeld te hebben wist ik zeker dat ik hem niet zou kopen. De auto's rijden gevoelloos en het gaat naar mijn mening allemaal te snel en te onrealistisch, maar smaken verschillen natuurlijk.

Ik ben het er absoluut mee eens. Ik vind het gevoel wat je met het rijden hebt ook klote. Het is net of de auto's over het asfalt vliegen ipv rijden. Ik vond de gameplay van GT5P ook echt stukken beter. Ook Forza 2 rijdt stukker fijner en voor mijn gevoel realistischer.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
1 2 3 >
game info
Ontwikkelaar: Codemasters
Uitgever: Codemasters
Meer info
Genre(s): Simulation Racer
Aantal spelers: 12
Release: 30 mei 2008
Stats
Aantal keer in collectie: 73
Aantal keer in wenslijst: 25
Boxshot
gerelateerde media