PlayStation Only
special
PlayStation default sfeerafbeelding

Auteur: Levi de Vulder (Tekkenfanaat)
Geplaatst op: 11 augustus 2011 om 15:00


English Translation   Tags: Geen tags
alg

Tekken: Blood Vengeance

Special | 11 augustus 2011 - Toen we van Namco Bandai een uitnodiging kregen om Tekken: Blood Vengeance te komen kijken in Pathé Tuschinski had ik al snel interesse. Ik speel de games uit de reeks al sinds 1996 en wachtte al enige tijd op een echte CG-film, daar de animé-film en de recente live-action film me weinig wisten te boeien. Ik reisde eind vorige maand dan ook met flinke verwachtingen richting Amsterdam.

Tekken?

Laat ik maar meteen met het voor mij veruit teleurstellendste onderdeel beginnen: de film heeft niets, maar dan ook niets met het verhaal uit de games te maken. Bepaalde aspecten geven je wel het idee dat de film zich afspeelt tussen Tekken 5 en Tekken 6, maar vele scènes maken al snel duidelijk dat deze film niets met het Tekken-verhaal te maken heeft, iets waar ik persoonlijk juist wel op hoopte.

Tekken!
Gelukkig zit het met bepaalde aspecten dan wel weer goed. Personages zien eruit zoals ze eruit horen te zien en de film heeft ook bepaalde Tekken-trekjes, zoals Xiaoyu die op Panda naar school rijdt en totaal willekeurige, maar wel echte, Tekken-momentjes van Lee Chaolan ("Excellent!").

Minder herkenbaar
Helaas valt het vechten van deze personages dan weer wat tegen. De gevechten op zich zijn best aardig, maar naar mijn mening zitten er te weinig herkenbare elementen in. Je ziet wel wat moves van personages terug, en zelfs een heuse juggle, maar ik had niet echt het idee dat ik naar de echte Tekken-personages aan het kijken was.

Engels
Ook het feit dat alles Engelstalig was, was een flinke tegenvaller. De stemmen op zich waren niet eens zo heel slecht, maar bijvoorbeeld Kazuya, Jin en Xiaoyu Engels horen praten klinkt gewoon ontzettend fout. Kazuya en Jin worden er met Engelse stemmen bovendien beduidend minder toffe personages op; niets kan de Japanse stemmen van deze personages verslaan.


Waar ging het over dan?
Inderdaad, ik begin nogal laat met het bespreken van het daadwerkelijke verhaal van Tekken, maar aan de andere kant is dat ook juist een teken. Het verhaal is namelijk alles behalve Tekken waardig. Niet dat de verhaallijn van Tekken awards zal winnen, maar het verhaal van Blood Vengeance gaat nog een stapje verder.

Shin Kamiya
Het verhaal draait om Shin Kamiya, een oud klasgenoot van Jin Kazama die beschikt over een apart stel genen, waar de vele grote bedrijven, en dus ook Jin en Kazuya, achteraan zitten. Xiaoyu wordt erop afgestuurd om op onderzoek te gaan (en ik vraag me nog steeds af waarom juist Xiaoyu gekozen wordt; de verklaring in de film vind ik nogal onzinnig) en ook het robotmeisje Alisa blijkt op onderzoek uit te zijn. Dit alles leidt tot een nogal plotselinge en onduidelijke climax binnen de Mishima-familie, maar ze moesten iets verzinnen om Tekken-fans een interessant eindgevecht te geven.

Typisch Japans?
Naast het nogal vreemde verhaal zit de film ook vol met dingen die je zou kunnen bestempelen als 'typisch Japans'. Zo lijkt er bijna een lesbische relatie te ontstaan tussen Alisa en Xiaoyu (een robotmeisje en een studente, weer eens wat anders), is de camera vaak zo geplaatst dat er net niet onder rokjes gekeken kan worden en een 'revelatie' van Xiaoyu komt tot stand tijdens een totaal willekeurige en onnodige douchescène.

Duivel tegen Duivel
Naast deze mindere elementen zullen fans van Kazuya en Jin ook een vieze nasmaak kunnen krijgen van het eindgevecht. De ene Devil tegen de andere klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar, zonder al te veel te verklappen, visueel gaat het hier helemaal fout met de personages, zeker voor zij die al jaren fan zijn van Devil en Devil Jin.


3D
Zoals de titel van de film al verklapt hebben we te maken met een 3D-film. Dit was voor mij de 1ste 3D-film, dus hier was ik best benieuwd naar en het viel niet echt tegen. Heel bijzonder was ook niet, maar voor zij die het leuk vinden zitten er paar interessante momenten in. Tegelijkertijd ben ik er echter ook achter gekomen dat bepaalde vormen van 3D mij totaal niet liggen. Niet omdat deze momenten niet goed zijn, maar omdat mijn ogen bij het zien van deze scènes de spreekwoordelijke middelvinger opsteken. Vooral bij een scène waarin de kettingzaag van Alisa de bioscoopzaal inkwam moest ik écht even wegkijken.

Tegenvaller (voor de fans)
Ik denk dat je bij weinig kennis van Tekken de film het meest kunt appreciëren (al zal het verhaal er dan nog onduidelijker op worden). Zonder deze kennis let je namelijk veel minder op de vele details in de film en deze details waren voor mij, als groot fan van de reeks, hetgeen wat de film zo teleurstellend maakt. Waar was het echte Tekken-verhaal? Waar waren de andere personages? Waarom gebeurt dit? Waarom kan dat zomaar? Voor mij een reden om te wachten op een nieuwe film, een film die het daadwerkelijke Tekken-toernooi op een toffe manier naar voren brengt. Van mij part verfilmen ze het eerste spel; het wordt tijd voor iets dat echt Tekken waardig is, al moet ik bekennen dat dit een dappere poging was.

Tekken Hybrid
Gek genoeg zal ik de film wel gaan kopen. Tekken Hybrid, zoals de blu-ray heet waar de film op zal verschijnen, bevat namelijk naast de film een HD-versie van Tekken Tag Tournament en een proloog op Tekken Tag Tournament 2, genoeg om mij als Tekken-fan toch te overtuigen van aankoop, al hoop ik stiekem dat ik daarmee richting Namco Bandai niet duidelijk maak dat dit de Tekken-film was waar ik op zat te wachten, want dat was het voor mij absoluut niet.

reacties

Er zijn nog geen reacties.

Om een reactie te plaatsen dien je ingelogd te zijn.
Nog geen account? Registreer je gratis!
Bedrijf info
Land van herkomst Japan
Opgericht in 2005